Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Den kontrafaktiska litteraturen
Fre 12 okt 2012 kl 13:45
Är den så kallade kontrafaktiska litteraturen - historiska fantasier i romanform - litteraturens innersta kärna? Den något udda frågan tar frilansjournalisten Dan Jönsson upp i veckans radioessä. Han... gör det genom att läsa ett antal böcker av bland andra Philip Roth, Tony Samuelsson och Robert Harris. För vad hade hänt om Charles Lindbergh tackat ja och blivit USAs president istället för Roosevelt? Eller om isen hade brustit under Karl X Gustav och hans trupper när de tågade över Stora Bält?

Tänk om Olof Palme aldrig hade gått på bio den där kvällen i februari 1986?

Helt annan vändning

Historiska skeenden som verkar oundvikliga och logiska består i själva verket av en rad ögonblick när allting kunde ha tagit en annan vändning – om tillfälligheterna hade velat annorlunda.

Historiska fantasier

Dan Jönsson läser historiska fantasier i romanform som Philip Roths Konspirationen mot Amerika, Tony Samuelssons Jag var en arier och Robert Harris Fatherland. 

Och undrar om den så kallade kontrafaktiska litteraturen rent av är litteraturens innersta, dess absoluta särart? Det som skiljer litteraturen från historieskrivningen.

Böcker:
Flaubert, Gustave: Madame Bovary
Roth, Philip: Konspirationen mot Amerika
Dicks, Philip K: Mannen i det höga slottet
Harris,Robert: Fatherland
Ferguson, Niall: Virtual History: Alternatives And Counterfactuals
Samuelsson, Tony: Jag var en arier

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Är katastrofen en möjlighet? Mån 04 dec kl 13:04(8:25 min)

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? Tidigare var svaret kanske staten, men idag ska var och en vara preppare. Juristen Tormod Otter Johansen funderar på om det inte finns en tredje väg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".