Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Isserlis solist i Dvořáks cellokonsert nr 1
Sön 14 okt 2012 kl 21:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
21:30: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester Solist: Steven Isserlis, cello. Dirigent: Daniel Harding. 1. Antonín Dvořák: a) Otello, konsertuvertyr. b) Cellokonsert nr 1 A-dur. 2. Musikaliskt intermezzo... 3. Robert Schumann: Symfoni nr 2 C-dur. Konsert 6/10, Berwaldhallen. Den tjeckiske tonsättaren Antonín Dvořák (1841-1904) är något av en östeuropeisk Johannes Brahms. Under 1800-talets sista decennier skapade han fantastiska symfonier, stråkkvartetter, konserter för orkester och soloinstrument och även - till skillnad från Brahms - opera. Ett av Dvořáks mest älskade verk är cellokonserten som Antonín Dvořák fotograferad 1870. Bild: Wikimedia commons han komponerade 1895 (om vilken Brahms, som aldrig komponerade en cellokonsert, ska ha sagt: "Om jag hade vetat att det var möjligt att komponera en cellokonsert på det viset hade jag försökt göra det själv!"). Men faktum är att han komponerade en annan cellokonsert 30 år tidigare, som blev känd först långt efter hans död. Det är denna vi ska få höra i denna konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigenten Daniel Harding. Solist är ingen mindre än stjärncellisten Steven Isserlis. Läs mer om Dvořáks första cellokonsert och "Otello"-uvertyr, Schumanns andra symfoni och cellisten Steven Isserlis:

Listan över musikaliska behandlingar av Shakespeares svartsjukedrama Othello, om moren i Venedig som borde ha lyssnat mer på sitt hjärta än på andras prat, toppas väl av Verdis opera. Men Antonín Dvoráks konsertuvertyr från 1892 kommer inte långt efter. I realiteten en symfonisk dikt, men det begreppet var känsligt i vida kretsar, till exempel för Dvoráks mentor Johannes Brahms. Den är sist av tre uvertyrer som samlades under titeln Natur, liv och kärlek. De två första är I naturen och populära Karneval, märkligt nog den enda som verkligen tagit sig in på repertoaren. Othello är också mästerlig, allt för sällan hörd.

På tal om sällan hörd: "Dvoráks cellokonsert", säger man, och vet precis att man menar cellokonserternas konung, i h-moll, från 1895. Men det finns en till, exakt 30 år äldre. 1865 var året då Dvorák blev violastämledare i orkestern på den så kallade Prags Interimsteater. I den vevan blev han vän med cellisten Ludevit Peer. Detta tros vara skälet till att den unge tonsättaren alls gav sig på en cellokonsert, få tonsättare gjorde det vid denna tid. Verket tillägnades Peer, som även framförde det utomlands. Manuskriptet – endast med pianoackompanjemang av Dvoráks hand –hittades inte förrän efter första världskriget. Konserten trycktes 1929, orkestrerad av Rafael Günther. Knappast på den magnifika h-mollkonsertens nivå, men ett fint exempel på en ung mästares strålande melodiska ådra och emotionella kraft. De tre satserna spelas attacca.

Robert Schumann gjorde stor succé med sin första symfoni, med uppföljarna gick det först inte lika lätt. Urversionen av vad som senare blev fjärde symfonin är egentligen hans andra, Symfoni nr 2 från 1845-6 är alltså i själva verket nr 3. Nu hade Schumanns komplicerade fysiska och psykiska tillstånd börjat göra sig gällande. En komplett skiss låg färdig på bara ett par veckor, men sedan tog det emot. Brev från tonsättaren berättar att symfonin skrevs under svår sjukdom. "Först då jag arbetade med finalen kände jag mig bättre, och efter att partituret blivit klart var jag helt frisk." Schumann hade läkarorder på att ta det lugnt med eget musicerande. De omfattande Bach-studier han ägnat sig åt istället gör sig påminda, inte minst i adagiosatsen, en av de ljuvligaste i hela den romantiska litteraturen. Symfonin uruppfördes av Mendelssohn i Leipzig, vid en konsert som tycks ha varit för lång för att publiken skulle ta den till sitt hjärta just då. Den trycktes 1847 och tillägnades den mycket kulturellt sinnade kung Oscar I av Sverige och Norge.

Britten Steven Isserlis växte upp omgiven av musik i familjen. Cellostudierna påbörjades vid fyra års ålder, men det lät enligt egen utsago så illa att han tvingades ta time out tills han blev sex. Han är en av dagens främsta på sitt instrument, i samspel med ledande dirigenter, orkestrar och kammarmusiker. Hans skivproduktion speglar hans stora repertoarhunger, och två barnböcker om musik har han också hunnit skriva. Cellon är en Stradivarius från 1726 kallad Marquis de Corberon.

(texten är hämtad från Berwaldhallens hemsida)

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.51
    Sveriges Radios Symfoniorkester, Solist Steven Isserlis Cello, Dirigent Daniel Harding - Cellokonsert Nr 1 A-Dur
    Kompositör: Antonin Dvorak
  • 23.00
    Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Daniel Harding - Symfoni Nr 2 C-Dur
    Kompositör: Robert Schumann
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 18:55(145 min)
P2 Live
Mån 21 aug kl 18:55(160 min)
P2 Live
Lör 19 aug kl 21:35(25 min)
P2 Live
Lör 19 aug kl 18:03(57 min)
P2 Live
Fre 18 aug kl 19:03(147 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".