Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Framtidens gruvor är fjärrstyrda
Tis 16 okt 2012 kl 12:10
Inom de närmaste 20-30 åren kan en stor del av gruvorna i Sverige vara helautomatiserade där det mesta av gruvarbetet sköts med hjälp av datorer ovan jord. Hårdare miljökrav och bättre arbetsmiljö är två... viktiga orsaker till att gruvföretagen försöker hitta nya metoder att fjärrstyra gruvhanteringen och tömma gruvorna på folk. Redan idag sköts en del av gruvarbetet i Kirunagruvan på distans med hjälp av datorer och joysticks.

Sverige är en av världens ledande gruvnationer där statliga gruvbolaget LKAB står för cirka 90 procent av all järnmalmsproduktion i Europa. Regeringen, som i sitt budgetförslag vill satsa 100 miljoner kronor på forskning och utveckling inom gruv, mineral- och stålindustrin, ser gruv- och stålindustrin som en av landets viktigaste branscher.

För att klara de allt hårdare miljökraven och för att förbättra arbetsmiljön så har flera gruvbolag inlett samarbete med forskare för att få hjälp med att utveckla metoder för att fjärrstyra verksamheten i gruvorna så att gruvorna i allt högre utsträckning kan tömmas på folk. Redan idag sköts en del av arbetet i LKAB:s järnmalmsgruva i Kiruna på distans där tidigare underjordsarbetare har tagit av sig blåställen och sitter framför datorer och med hjälp av tangentbord och joysticks sköter fordon och tågsätt som dundrar fram upp till en kilometer under markytan.

I frilansjournalisten Torbjörn Bergströms reportage intervjuas forskarna Jan Johansson och Lena Abrahamsson vid Luleå tekniska universitet, samt Lars-Erik Sturk, Gustaf Blomberg och Jan Carlstén, samtliga LKAB-anställda i Kiruna.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".