Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Kino: Till Ungdomen – att göra film om en tragedi
Fre 19 okt 2012 kl 18:15
Dokumentären Till Ungdomen, som har premiär den här helgen, skulle egentligen ha handlat om drömmar, visioner och politiskt engagemang hos fyra norska ungdomar. Tanken var att följa dom inför valkampanjen... 2011, men mitt i inspelningsarbetet inträffar då terrordådet på Utöya, och filmen får ett helt annat innehåll. För alla ungdomarna påverkas på olika sätt. Kinos reporter Hugo Lavett träffade Till ungdomens regissör kari Anne Moe och en av de medverkande ungdomarna Sana el Morabit, och ingen av dem kommer någonsin att glömma var de var den 22 juli 2011. Filmarna D A Pennebaker och Chris Hegedus har gjort legendariska dokumentärer. Pennebaker kommer för evigt att gå till filmhistorien som mannen som fångade Bob Dylan i Don't look back från 1967 - den där Dylan håller stora skyltar med ord ur texten till Subterranean Homesick Blues. Han har också dokumenterat musikfestivalen i Monterey i filmen Monterey Pop. Och tillsammans med sin fru Chris Hegedus har de också gjort filmen Town Bloody Hall som vi berättade om förra veckan, samt The War Room om president Clintons presidentvalskampanj. Kino fick finbesök av regissörsduon i studion. Här kan du lyssna på den klippta versionen: Och här på den lite längre: I helgen är det faktiskt premiär för hela två filmer som handlar om en period av livet som många tenderar att mytologisera. Både svenska Bitchkram och franska Min ungdoms kärlek kretsar kring åren runt tjugo. En period av sökande, stormiga kärlekshistorier och karriärdrömmar. I Min ungdoms kärlek är det Camille som måste ta sig vidare efter att tonårsförälskelsen kraschat och historien bygger faktiskt på regissören Mia Hansen-Löves egna erfarenheter av att tillbringa större delen av tiden mellan 15 och 19, gråtande på en säng. När Nina Asarnoj träffade Mia Hansen-Löve på ett hotell i Stockholm så handlade samtalet ganska snabbt om hur det EGENTLIGEN var de där dramatiska åren. Och om att göra en långfilm för att komma över minnena från den tiden. När filmsajten Netflix lanserades i Sverige i måndags hade man flugit in tre höjdare för att möta den svenska pressen. Roger Wilson var där för att ta reda på vad sajten egentligen innehåller, och ta reda på mer om Netflix satsningar på egna tv-serier - där man tänker släppa säsongernas samtliga avsnitt på en och samma gång.

Att Lars von Trier gillar regler och koncepttänk, det vet vi efter till exempel Dogmaprojektet med sina stränga regler, och filmen de fem benspaend, där han tvingade den danske regissören Jörgen Leth att spela in en film utifrån vissa begränsningar som Lars von Trier hittat på. Och lite samma stuk hittar man i konstprojektet Gesamt som von Trier har tagit intitiativet till. Där har han valt ut sex konstverk ur kulturhistorien som sedan filmare över hela världen fick tolka eller inspireras av. De gjorde sedan vars en max fem minuter lång film, som sedan regissören Jenle Hallund i sin tur klippte ihop till nya filmer. Det kom in över 500 bidrag från 52 länder som Hallund fick sätta saxen i. Sveriges Radios kulturkorrespondenet Gunnar Bolin åkte till konsthallen Charlottenborg i Köenhamn för att se Gesamt, där han visades in av Christian Skovbjerg Jensen.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino
Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)
Kino
Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)
Kino
Fre 27 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".