Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Är du monogam?
Tis 16 okt 2012 kl 10:03
… och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Så slutar sagan, eller ska det vara: ... och så levde de lyckliga ända tills de bytte partner eller skaffade flera partners och levde lyckliga...

Dagens program diskuterar hur naturligt det är att leva med en enda person i ett helt liv. Är längtan efter livslång kärlek med en och samma partner ett resultat av biologisk programmering som hos många fåglar, eller är det en kulturell fråga som främst handlat om att behålla ägodelar inom familjen?

Monogamin blev utbredd på grund av ekonomiska omständigheter men våra förfäder levde inte alls monogamt utan hade sexuella relationer med flera, menar psykologen Christopher Ryan. 

Människan är seriellt socialt monogam och har ofta flera sexpartner under en livstid, säger Hasse Walum, doktor i epidemiologi. Han har studerat om det finns en genetisk variation som gör att en del byter partner oftare än andra.
Psykologen Anna Karlstedt och sexualupplysaren Olle Waller är gäster i studion. Ring till det direktsända telefonväkteriet och berätta hur du ser på monogami.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 15 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 08 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 01 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 25 jul kl 10:03(57 min)
Kropp & Själ
Tis 11 jul kl 10:03(55 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".