Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Är du monogam?
Tis 16 okt 2012 kl 10:03
… och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Så slutar sagan, eller ska det vara: ... och så levde de lyckliga ända tills de bytte partner eller skaffade flera partners och levde lyckliga...

Dagens program diskuterar hur naturligt det är att leva med en enda person i ett helt liv. Är längtan efter livslång kärlek med en och samma partner ett resultat av biologisk programmering som hos många fåglar, eller är det en kulturell fråga som främst handlat om att behålla ägodelar inom familjen?

Monogamin blev utbredd på grund av ekonomiska omständigheter men våra förfäder levde inte alls monogamt utan hade sexuella relationer med flera, menar psykologen Christopher Ryan. 

Människan är seriellt socialt monogam och har ofta flera sexpartner under en livstid, säger Hasse Walum, doktor i epidemiologi. Han har studerat om det finns en genetisk variation som gör att en del byter partner oftare än andra.
Psykologen Anna Karlstedt och sexualupplysaren Olle Waller är gäster i studion. Ring till det direktsända telefonväkteriet och berätta hur du ser på monogami.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".