Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Är du monogam?
Tis 16 okt 2012 kl 10:03
… och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Så slutar sagan, eller ska det vara: ... och så levde de lyckliga ända tills de bytte partner eller skaffade flera partners och levde lyckliga...

Dagens program diskuterar hur naturligt det är att leva med en enda person i ett helt liv. Är längtan efter livslång kärlek med en och samma partner ett resultat av biologisk programmering som hos många fåglar, eller är det en kulturell fråga som främst handlat om att behålla ägodelar inom familjen?

Monogamin blev utbredd på grund av ekonomiska omständigheter men våra förfäder levde inte alls monogamt utan hade sexuella relationer med flera, menar psykologen Christopher Ryan. 

Människan är seriellt socialt monogam och har ofta flera sexpartner under en livstid, säger Hasse Walum, doktor i epidemiologi. Han har studerat om det finns en genetisk variation som gör att en del byter partner oftare än andra.
Psykologen Anna Karlstedt och sexualupplysaren Olle Waller är gäster i studion. Ring till det direktsända telefonväkteriet och berätta hur du ser på monogami.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".