Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Årets Urkultfestival i backspegeln med finskt, svenskt och färöiskt
Sön 28 okt 2012 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Veckans Världens Liv är det första av två program där vi hämtar massor av musik från Urkultfestivalen i Näsåker den 2-4 augusti. Norrländska skogsmarker, brusande forsar och smakrik musik inför en stor... och begeistrad publik. Vad kan bli bättre? Följ med till Urkultfestivalen i Näsåker, landets kanske bredaste festival med allt från folkmusik till jazz, världsmusik till visa. Kvällens program går i finska färger. Vi hör Lepistö & Lehti i avancerade lekar med dragspel och bas, surfjazzarna Dalindéo från Helsingfors och därtill ett gäng från Värmland med det stiliga namnet The Original Swedish Arvika Bluesbreakers som sjunger en slags skogsblues på finska. Däremellan insatser av sångaren och kompositören Dánjal från Färöarna, duon Trummor & Orgel samt Nina Ramsby ensam med gitarr och känslig röst.

Dragspelaren Markku Lepistö och basisten Pekka Lehti målar sin musik i vackra slingrande mönster. Som ett gammalt samspelt tangopar oavsett vad de spelar. Konverserande, alltid följsamt och med återhållen glöd. Att de alls skulle träffas var ingen självklarhet. Pekka började som punkrockare i Helsingfors, Markku som bygdedragspelare i Österbotten. Men så stod dom därför inför varandra, började snacka, började spela. Och skapade en musik som blev helt deras egen.  

Nina Ramsby är modig som få, personlig som ingen annan, full av infall, tankar och berättelser. Hon började som alternativrockare men numera rör sig numera obehindrat i de flesta musikaliska fält. Visor av Bellman och Cornelis som hon gör till sina egna, egna låtar, favoritlåtar från popvärlden som tonats ner. När Nina sjunger är det knäpptyst i publiken.

Trummor & Orgel består av bröderna Staffan och Anders Ljunggren som gärna återvänder till 1970-talets experiment med jazz och psykedelia. Föregångare; legendariska Hansson & Carlsson från musikklubbar i Stockholm Och nog har bröderna Ljunggren förmågan att väcka stämningar till liv från en svunnen tid på rökiga musikklubbar i Stockholm under 60-och 70-talen. Här, samma stämningar, mitt ute i den norrländska storskogen.

Varför blev inte också han politiker som sin farfar och sin far, kulturministern, hemma på Färöarna? Nej, musiken och konsten tog överhanden och nu turnerar han i över världen under artistnamnet Dánjal. Eller Dánjal á Neystabö som han egentligen heter. Dánjal är en osedvanligt öppen artist. Hämtar impulser från färöiska visor, från klezmer och balkan, spetsade men en hel del galenskap.

Så ett osannolikt band från Värmland med det pampiga namnet The Original Swedish Arvika Blues Breakers. Sju män och kvinnor som tar fasta på den unika folkkulturen i västra Värmland, där det finska arvet i Finnskogen inte ligger så fasligt långt borta. Och inte heller den amerikanska södern, till 1930-talets jugbandblues med dragspel, fiol, kazoo och hysteriska polkamusik Sorglös och vemodigt i skön förening i denna värmländska skogsblues där vi hör sånger på finska av Nicolai Lindholm.

Och nu, som avslutning av kvällens program, finsk surfjazz. Det är så helsingforsgruppen Dalindéo kallar sin musik. Ger associationer till 1960-talet i svänget, i soundet på surfpartyn, i thrillerfilmer och neonbelyst asfalt där udda existenser vandrar fram. Bandledaren och kompositören Valtteri Pöyhönen hämtar sin inspiration från storstädernas mer ruffiga kvarter; i Berlin, i Paris och varför inte hemma i Helsingfors. Färgstarka och spännande musik som fick Danslogen på Urkult att skimra en sen och regnvåt natt.

Text och presentation: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.14
    Dalindeo - P.P.P
    Kompositör: Vallteri Pöyhönen
Programmet tillhör kategorin: Musik

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".