Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Årstiderna enligt Vivaldi och Piazzolla
Lör 20 okt 2012 kl 15:01
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
15:01: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester Solister: Malin Broman, violin, Rick Stotijn, kontrabas och Simon Crawford Phillips, piano. Dirigent: Simon Crawford Phillips. 1. Astor Piazzolla: Årstiderna... i Buenos Aires. 2. Antonio Vivaldi: De fyra årstiderna. Från onsdagens konsert i Berwaldhallen. Sänds även söndag 28/10 kl 21.30. Ett av de mest kända verken inom klassisk musik (egentligen snarare barockmusik) är Vivaldis De fyra årstiderna från 1723. Denna tetralogi bestående av fyra korta violinkonserter är också ett tidigt exempel på "programmusik" (motsatsen till "absolut musik") som blev oerhört populärt under romantiken, från Hector Berlioz Symphonie fantastique till Richard Strauss symfoniska dikter. Tangokompositören Astor Piazzollas fyra årstider är av en helt annan karaktär - komponerade mellan 1965 och 1970 och handlar lika mycket om livet i Piazzollas älskade Buenos Aires som årstidernas cykel. Här tolkar Sveriges Radios Symfoniorkester med Simon Crawford Phillips som dirigent dessa två väldigt olika men ändå besläktade verk. Solister är violinisten Malin Broman, basisten Rick Stotijn och dirigenten själv som pianist.

1725 återvänder Antonio Vivaldi till sin födelseort, Venedig, efter att ha tillbringat några framgångsrika år i Rom. Med sig i bagaget har han fyra nya operor. Från en sinfonia ur en av dem, Il Giustino, kom han att låna motiv till den berömda första satsen i Årstiderna (Våren). Senare samma år tillkommer resterande satser. De lantliga omgivningarna runt Mantova och kanske en förälskelse i vännen och favoriteleven Anna Tessieri Giro, stod för inspirationen. Musiken var på sin tid revolutionerande. Vivaldi beskriver målande naturen, djuren och de människor som bebor trakten.

Astor Piazzolla, blev även han inspirerad av sina hemtrakter - Buenos Aires. 1965 komponerar han scenmusik till pjäsen Melenita de oro (Den lilla flickan med guldhåret). Det sägs att det var en mycket tidspressad Piazzolla som skrev Verano Porteño under ett intensivt nattligt arbetspass. Stycket blev dock mycket populärt och kommer så småningom att inleda De fyra årstiderna i Buenos Aires (Las Cuatras Estaciones Porteñas). Första satsen blir som vi ser, precis som hos Vivaldi, byggt på ett tidigare sceniskt verk.

Piazzolla var intresserad av många olika musikstilar. Han kom tidigt i kontakt med bl a Bachs kontrapunktiska musik och jazz. Verket är ett mycket bra exempel på Piazzollas livsgärning att förädla tangomusiken, den s k nuevo tango. I original skrevs verket för hans egna tangokvintett men det har under tidens gång omarbetats för olika besättning ett flertal gånger. Piazzolla hade italienskt påbrå från den södra regionen Apulien. Han kom själv att återvända och bosätta sig i Rom i början av 1970-talet.

Vivaldis beskrivning av årstiderna är italienska. Den italienska sommaren är som bekant mycket torr med vindar som sveper in från Sahara. Vintrarna relativt milda. Våren är mera lik vår sommar här på våra nordligare breddgrader. För Piazzolla, som bor på södra halvklotet, är det omkastade förhållanden. När han lånar musikaliska citat ur Vivaldis Årstiderna, är det ingen slump att de är inverterade – den Argentinska vintern klingar sommar och tvärt om.

Simon Crawford -Phillips är pianisten med mångsidig erfarenhet som solist, kammarmusiker (en av grundarna av Kungsbacka pianotrio)och
ackompanjatör. På senare tid har hans stora passion för musik även fått honom in på dirigentbanan vilket lett till samarbetat med orkestrar som Scottish Chamber Orchestra, English Chamber Orchestra och the Academy of Saint-Martin- in-the-Fields.

Malin Broman, sedan 2008 Sveriges Radios Symfoniorkesters 1:e konsertmästare, började spela violin redan i femårsåldern. Malin har öst in framgångar både som solist och kammarmusiker (även hon är grundare av Kungsbacka pianotrio) och vunnit flera priser och utmärkelser.

Rick Stotijn hörde vi senast i mars i år som solist i Nino Rotas konsert för kontrabas. Han är förste kontrabasist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Rick är även verksam som solist och i olika kammarmusikaliska konstellationer och sammanhang runt om i världen.

Texten ovan är hämtad från Berwaldhallens hemsida.

P2 Live klassiskt fortsätter:

16:30-17:00: Klassiskt i P2

Jan Carlstedt: Stråkkvartett nr 4 (1972). Medicikvartetten.

18:04-19:16: Klassiskt i P2
1. Richard Strauss: Don Juan. Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Jevgenij Svetlanov. Konsert 2000, Colston hall, Bristol.
2. Antonín Dvořák: Serenad d-moll. Londons sinfonietta. Dirigent: Simon Rattle. Från BBC radio international.
3. Erik Gustaf Geijer: Pianotrio Ass-dur. Örebrotrion.

19:16: P2 Live opera: Inför ”Ruslan och Ludmilla”

19:30: P2 Live opera: ”Ruslan och Ludmilla” av Michail Glinka
Opera i fem akter. Libretto: Tonsättaren och Valerij Sjirkov.
I rollerna:
Storfursten av Kiev - Vladimir Ognovenko
Ludmila - Albina Sjagimuratova
Ruslan - Michail Petrenko
Raytmir - Jurij Minenko
Farlaf - Almas Sjvilpa
samt Alexandrina Pendatjanska, Charles Workman och Elena Zaremba. Bolsjojteaterns kör och orkester. Dirigent: Vladimir Jurovskij. Föreställning 3/11 2011, Bolsjojteatern, Moskva.

22:55-00:00: Klassiskt i P2
1. Wolfgang Amadeus Mozart: Pianosonat nr 8 a-moll spelas av Sophie Pacini. Från sydvästtyska radion.
2. Johann R von Herbeck: Symfoni nr 4 d-moll, ”Orgelsymfonin”. Wienakademins orkester. Solist: István Mátyás. Dirigent: Martin Hasel. Från österrikiska radion.
3. Claude Debussy: Stråkkvartett g-moll. Epokkvartetten. Från tjeckiska radion.

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.04
    Malin Broman Violin, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Simon Crawford Philips, Boel Adler Recitation - De Fyra Årstiderna
    Kompositör: Antonio Vivaldi
  • 15.58
    Malin Broman Violin, Rick Stotijn Kontrabas, Simon Crawford Phillips Piano Och Dirigent, Sveriges Radios Symfoniorkester - Årstiderna I Buenos Aires
    Kompositör: Astor Piazzolla
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Jacob Karlzon spelar Rachmaninov Igår kl 20:30(90 min)

Jazzpianisten Jacob Karlzon får i uppdrag av Malmö live att ta sig an ett klassiskt verk. Han valde Rachmaninovs Symfoni nr 2, som du alltså hör här i en jazz-tappning.

Jazzpianisten Jacob Karlzon får i uppdrag av Malmö live att ta sig an ett klassiskt verk. Han valde Rachmaninovs Symfoni nr 2, som du alltså hör här i en jazz-tappning.

KONSERT: Shahram Nazeri – den persiska näktergalen Igår kl 19:03(87 min)

Den iranska sångaren Shahram Nazeri har en röst som får många hjärtan att tina, som lockar tillbaka ljuset och får naturen att grönska nu när det persiska och kurdiska nyåret Nowruz firas.

Den iranska sångaren Shahram Nazeri har en röst som får många hjärtan att tina, som lockar tillbaka ljuset och får naturen att grönska nu när det persiska och kurdiska nyåret Nowruz firas.

KONSERT: Filharmoniker i närbild Mån 19 mar kl 19:03(117 min)

Filharmoniker i närbild är konsertserien i lite mindre format från Stockholms konserthus. I denna konsert: klarinettisten Johan Fransén, cellisten Marie Macleod och pianisten Martin Sturfält.

Filharmoniker i närbild är konsertserien i lite mindre format från Stockholms konserthus. I denna konsert: klarinettisten Johan Fransén, cellisten Marie Macleod och pianisten Martin Sturfält.

KONSERT: Drottningholms barockensemble spelar... Sön 18 mar kl 20:00(120 min)

Följ med på en konsert från Thomaskyrkan i Leipzig där Drottningholms barockensemble var på besök och spelade en massa musik av Johann Sebastian Bach, bland annat hans mässa i A-dur.

Följ med på en konsert från Thomaskyrkan i Leipzig där Drottningholms barockensemble var på besök och spelade en massa musik av Johann Sebastian Bach, bland annat hans mässa i A-dur.

KONSERT: Lundgren och Landgren på Ystad Sweden... Sön 18 mar kl 18:00(64 min)

Pianisten Jan Lundgren och trombonisten och sångaren Nils Landgren stortrivdes med varandra och publiken på Ystad Sweden Jazz Festival i somras.

Pianisten Jan Lundgren och trombonisten och sångaren Nils Landgren stortrivdes med varandra och publiken på Ystad Sweden Jazz Festival i somras.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".