Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Alain de Botton om religion för ateister
Tor 18 okt 2012 kl 13:45
Författaren Alain de Botton brukar benämnas ”vardagsfilosof”. Och flera av hans böcker om att leva ett gott liv har blivit storsäljare, också i Sverige. Nu har han skrivit en bok om religion för ateister,... som väckt starka reaktioner. Hör mer om det i vårt fjärde program om vad man ska tro på - i en sekulär värld.

Alain de Bottons bok har titeln ”Religion för ateister”. Och i London planerar han att uppföra en 45 meter hög helgedom för de av oss som vill känna vördnad inför tillvaron, men inte tror på Gud.

Plockar godbitar ur kakan?

Han har blivit kritiserad både av religiösa och ateister för att han vill plocka enstaka godbitar ur den religiösa kakan.

Försök reda ut förhållandet

Vår producent Pernilla Ståhl ringer upp de Botton i London i ett försök att reda ut hans förhållande till religion och ateism.


 

Fler program i temat "Vad ska man tro på"

Böcker:

Alain de Botton: Religion för ateister (Religion For Atheists), 2012

Länkar:
#link=334157#
#link=334158#
#link=334160#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".