Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Glaceologi, geologi, miljökamp på Gotland
Lör 11 aug 2012 kl 06:14
Tarfalaglaciären intill Kebnekajsemassivet är Sveriges mest undersökta glaciär. Hur forskningen går till och vad man idag vet om glaciärens utveckling berättar Naturmorgon om på lördag, då Thomas Öberg... träffar professor Gunhild Rosqvist, chef för forskningsstationen vid Tarfala, och Per Holmlund, även han glaceolog och professor vid Stockholms universitet. En fråga som de utreder är hur glaciären påverkas av förändringar i klimatet. Se bildspelet här ovan! Fotograf är Thomas Öberg om inget annat anges. Vi berättar också om hur flygkraschen med ett Herkules-plan i april påvekar miljön i omgivningen. Bland annat spreds stora mängder flygbränsle i samband med olyckan. På Kosteröarna finns ovanligt goda förutsättningar att studera urgamla bergarter. Thomas Eliasson berättar om vulkaner och sediment och 1 560 miljoner gamla spår från kontinenter som kolliderat med varandra. På norra Gotland har den långa konflikten kring Nordkalks kalkbrott blivit allt hetare. Nordkalk har fått tillstånd att avverka en skog för att kunna utöka sin verksamhet, och de har ett domstolsutslag i ryggen. Men flera stora miljöorganisationer accepterar inte det här. De anser att området är alltför skyddsvärt för att få exploateras - och de får stöd av Statens naturvårdsverk. Konflikten har utvecklats till en miljöstrid som vi inte upplevt på länge. Programledare är Lasse Willén.
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".