Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: På spaning efter den verklighet som flytt
Fre 19 okt 2012 kl 13:45
Vi läser självbiografier som aldrig förr och tycker att det som hänt på riktigt är intressantare än det som är påhittat. Äkta är ett av de vanligaste reklamuttrycken. Samtidigt upplevs verkligheten av... många som undanglidande i vår allt mer fragmenterade värld. Läge med andra ord för kulturjournalisten Isabelle Ståhl att i veckans radioessä reflektera över vår tids längtan efter det verkliga.

Hon gör det genom att läsa texter av Jorge Luis Borges och Octavio Paz och en tankeväckande antologi av litteraturforskarna Anna Jörngården och Axel Englund.

Vill maskera sitt liv

Och Isabelle Ståhl upptäcker paralleller mellan samtidens vurm för det genuina och naturliga och 1800-talets.

Och hon frågar sig själv varför hon aldrig tröttnar på att bläddra mellan Instagrams alla fotofilter för att maskera sitt liv i drömska femtiotalsfärger och dramatiska "film noir"-skuggor.

Verkligt först som berättelse

-Det jag upplever, skriver hon, känns verkligt först när jag fryser det till en berättelse.

Böcker:
Englund. Axel och Jörngården, Anna, red: Okonstlad konst. Om äkthet och autenticitet i estetisk teori och praktik, Symposion 2011
Jorges Luis Borges: Evaristo carriego, Emecé, 1955

Artiklar:
Octavio Paz: La Busqueda del Presente, Nobelföreläsning, 1990

Musik:
Diverse mekaniska instrument, framför allt självspelande piano
Keith Jarrett: Preludium och fuga för Piano Opus 87 nr 4 i e-moll.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".