Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Uganda vill framåt med forskning och teknik
Mån 22 okt 2012 kl 12:10
Det Östafrikanska landet Uganda som på relativt kort tid, efter år av politisk instabilitet, seglat upp som en offensiv forskningsnation. Nu vill regeringen stärka sin ställning inom vetenskap och har... nyligen publicerat en forskningspolicy där det tydligt slås fast att en satsning på vetenskap och teknikutveckling är en väg mot ekonomisk tillväxt och bättre välfärd.

I samband med det vill regeringen öka det statliga anslagen till 1% av BNP, helt i linje med den Afrikanska unionens rekommendationer. Men ledande forskare i landet hävdar att det ändå är för lite med tanke på Ugandas låga BNP, flera av dem litar inte heller på att de höga ambitionerna i den nya policyn kommer att följas.

Finansiering via bistånd och utländska organisationer har hittills varit nödvändig för att kunna finansiera forskning utanför de mest prioriterade områdena, jordbruk och medicin där landet ligger i forskningsfronten. Vetandets värld den 22 oktober handlar om Ugandas väg mot ett forskningssamhälle där man kommit en bit men har lång väg kvar.

I programmet besöker Vetenskapsradions Pelle Zettersten bland annat en konferens där ledande forskare och beslutfattare diskuterar Ugandas nya vetenskapspolicy, en konferens som arrangeras i samband med landets nationella vetenskapsvecka.

Medverkande är bland andra: Caroline Okao, minister i Ugandas regering, Herbert Lwanga från organisationen Vetenskap och teknik för samhället, Sukhdeep Braar, Världsbanken, Katri Pohjolainen, Svenska ambassaden, Edward Kakonge, pensionerad professor vid Makerere universitetet, Deisighen Naidoo, vattenforskningskommissionen i Sydafrika, Cathrine Nagua, student vid Makerere universitetet i Kampala.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".