Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
Nörden i nytt ljus
Tis 23 okt 2012 kl 13:20
Ibland går det fort, ibland tar det längre tid, men en sak kan man vara säker på: när ett ords innehåll förändras, leder det till diskussion. I veckans program diskuterar vi knattefotbollsspelare som kallas... ’gubbar’, krukväxter med egen etikett i södra Sverige och ordet ’fruntimmers’ resa från de fina salongerna till skamvrån. Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor. Och apropå ord: nätgruppen ’Nörduppropet’ försöker påverka Svenska Akademiens ordlista, SAOL, att ändra sin definition av ordet ’nörd’. Dagens definition lyder ’enkelspårig och löjeväckande person, tönt’. Professor Sven-Göran Malmgren, som är huvudredaktör för SAOL, tror att nästa upplaga har en annan definition. Veckans samtliga lyssnarfrågor: -ordet ’slå’ med många olika betydelser. Hur blev det så? -’begå självmord’ en språklig kvarleva från en tid då det var brottsligt att ta liver av sig. Finns behov av nytt ord? -’fönsterträd’ i stället för krukväxter i södra och västra Sverige - ’luftrummet’ på fotbollsplan - ’gubbar’ på fotbollsplan inte alltid så gamla -’fruntimmer’ - ett ord som gjort en resa -’leva sin dröm’ - synpunkter på en anglicism, ett ’översättningslån’ -’ det ändade upp’ - ytterligare en anglicism -’det klickar’ med två motsatta betydelser
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Språket
Kung = kön eller kvinna? Mån 11 dec kl 14:03(24 min)

En lyssnare undrar varifrån ordet kung kommer, och Henrik Rosenkvist ger oss en historisk exposé.

Allt fler unga identifierar sig som gamers, eller gejmers? Hur påverkas allmänspråket av gamingkulturen?

Datorer har fått större betydelse i våra liv. Röststyrning och automatiska översättningstjänster är idag självklarheter. Men hur fungerar den nya tekniken och vad har den för inverkan på språket?

Hur pratade man på 40-talet? Mån 20 nov kl 14:03(24 min)

En lyssnare har reagerat på två uttryck i SVT-serien ”Vår tid är nu” som han inte tror härstammar från 40-talet, och Henrik Rosenkvist förklarar att det är fler än så – och varför.

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".