Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Vi besöker en kärnvapenbas i Litauen Och hör om vinnaren av tyska Augustpriset
Mån 22 okt 2012 kl 13:45
Idag är det 50 år sedan den så kallade Kubakrisen, då USA reagerade mot att Sovjet placerade ut kärnvapenmissiler på Kuba. Men även i vår ganska omdelbara närhet fanns det kärnvapen. Frilansjournalisten... Påhl Ruin har besökt en sådan bas, eller det som finns kvar av den i Litauen. Hör också kulturskribenten Margareta Flygt om vinnaren av den tyska motsvarigheten till vårt Augustpris: Deutcher Literaturpreis.

Påhl Ruin besöker närmare bestämt den lilla kommunen Ukmergé i Litauen, där Sovjet hade en av sina kärnvapenbestyckade baser mellan 1958 och 1988.

Förfallet har gått långt

I dag förfaller basen och minnet av den är nästan bortglömt: också i Ukmergé, där borgmästaren säger att de har varit alltför upptagna av nuet för att kunna ägna sig åt historien.

Tyskland efter kriget

Och den författare Margareta Flygt tar upp är Ursula Krechel, som vann 2012 års Deutcher Literaturpreis med romanen Landgericht (delstatsdomstol).

Den handlar om hur en judisk domare i exil återvänder till Tyskland efter andra världskriget. Och framför allt om hans försök att anpassa sig i sitt gamla hemland. 

Böcker:
Peter Handberg: Undergångens skuggor, 2007
Ursula Krechel: Landgericht, 2012

Länk:
#link=334387#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Igår kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".