Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Tidningsdöd och bodybuilderbluff
Lör 20 okt 2012 kl 11:03
Utgivare kräver räddningspaket mot tidningsdöd Ett efter ett har de stora varslen om nedskärningar på tidningar trillat in det senaste året. Först var det DN, sedan Aftonbladet, i slutet av sommaren kom... Svenska Dagbladet - och så nu i veckan tidningen Dagbladet i Sundsvall, tidningsföretagen i Linköping och Norrköping och inte minst på Dalademokraten i Falun som ska skrota den egna tryckpressen och börja samarbeta intimt med lokalkonkurrenten Dalarnas tidningar. Från organisationen Utgivarna kräver man nu statligt stöd - det slags omställningsstöd som brukar ges till krisande branscher för att rädda jobb och bevara kompetens som annars riskerar att förskingras. Kritikstorm mot vårt reportage om invandringsdebatt Vi ska vända tillbaka till ett av våra reportage från förra veckan. Ett inslag som väckte starka reaktioner, inte minst i sociala medier. Vårt program har kallats "det äckliga lilla programmet, ett ”vidrigt” inslag och vi har anklagats för att sprida ”rasistiska myter” och gå Sverigedemokraternas ärenden. Vi tog upp varför den svenska politiska journalistiken - när det kommer till integrations- och invandringsdebatten - så ofta stannar i moralhörnet och inte kommer vidare i sakfrågorna... och att frågan HUR man pratar om det och vilka ord som används så ofta övertrumfar själva sakfrågan om hur man ska hantera utmaningarna. En av dem som varit mycket kritisk är radioproducenten Johanna Langhorst - som tidigare varit med i just vårt program. Vi träffade henne i fredags för att vädra lite av kritiken. Och vi bad statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som intervjuades i förra veckans reportage, kommentera veckans debatt. Vill du bilda dig en egen uppfattning kan du lyssna - - och det finns också i utskriven form . Vi kollar en bra bodybuilderstory Kolla aldrig en bra story. Det är ett gammalt statement i journalistbranschen. För om du gör dom där extra kollarna, så finns det risk att storyn spricker. För ett par månader sedan fick vårt ruffiga kvarter i Stockholm en skvätt medieuppmärksamhet. Och storyn var bra. Med Stora starka hjältar som brottar ner skurkar. Riktigt bra, faktiskt. Lite för bra för att vara sann. Den måste ni höra!

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.14
  Blake Leyh, Andre Burke - The Fall
  Album: The Wire And All The Pieces Matter
  Kompositör: Blake Leyh
  Bolag: NONESUCH
 • 11.31
  Uggla, Magnus - Iq
  Kompositör: Woolley, Bruce
 • 11.34
  Diana Ross - Muscles
  Album: Forever - Musical Memoirs (3)
  Kompositör: Michael Jackson
  Bolag: EMI
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".