Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Kaukasiska bergskedjan - här möts Europa och Asien
Lör 27 okt 2012 kl 06:14
Kaukasus - det är ett ord som kan ge många olika associationer. Men naturgeografiskt tänker man kanske mest på den bergskedja som utgör själva gränsen mellan Europa och Asien. Här finns en blandning av... det sydeuropeiska, det alpina, de ryska stäpperna och Himalayas höga berg. Och i de grönskande dalarna och de snöklädda fjällen i Kaukasus finns djur och växter man inte hittar någon annanstans i världen. Naturmorgons utsände Lasse Willén har rest i den del av Kaukasus som ligger i Azerbajdzjan. Ett litet land med kust mot Kaspiska havet i öster och med 4.500 meter höga berg i nordväst. Många kanske hörde talas om Azerbajdzjan först i våras när den svenska artisten Loreen vann den europeiska melodifestivalen i Baku. Men Sveriges relationer med landet är betydligt äldre än så. Tänk "Nobel"! Troll och jättar upplever kyrkklockor som mycket störande, de får helt enkelt ont i huvudet! För att försvara sig kastar de sten, och på många håll i landet kan man hitta enorma projektiler som har missat sina mål. Dessa stenblock, eller jättekast, har på senare tid bildat grogrund för folkliga legender om inlandsis och geologiska processer. Eller var det tvärt om? Sedan urminnes tider har man förklarat naturfenomen med hjälp av oknytt, trolldom och sagoväsen. Denna lördag tar berättaren Monika Eriksson och fältreportern Erik Kohlström oss med till glosuggornas, nattramnarnas och trollhararnas värld. Programledare är Jenny Berntson Djurvall Se fler bilder från Kaukasus här! Alla fåglar har fotograferats av Mart Marend, snart aktuell med boken Vingkraft. Där visas bilder också av andra flygfän.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Naturmorgons redaktion frossar i de naturböcker som givits ut under 2017, tillsammans med inbjudna gästen Maria Vildhjärta Westerberg, författare och pinnplockerska. Programledare är Mats Ottosson.

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".