Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Politiskt hopp från höger till vänster
Ons 24 okt 2012 kl 13:45
OBS fortsätter sin serie om hopp: idag handlar det om politiskt och ekonomiskt hopp. I augusti fick Oslo Universitet besök av vår svenske statistikchampion, Hans Rosling, professor i internationell hälsa... vid Karolinska Institutet. Med sina diagram visade han världen år 1961: med en ansamling utvecklingsländer högst upp till vänster på diagrammet, med stora familjer och låg livslängd - och längst ner till höger: den industrialiserade världen, med människor som inte får så många barn, och som lever längre. Och det är dit de flesta länder rört sig, under det senaste halvseklet. Countries get healthier and healthier, come to a certain and then it drops - they can be catholics, muslims, communists, democratic doesn’t matter you know because in the bedrooms there are other rules you know. And it is quite interesting that you see it down here, and you will see even Bangladesh being so succesful, India here, Pakistan here, Afghanistan up there. Hans Rosling. Det går förstås att dra olika politiska slutsatser om var vi bäst investerar vårt hopp. I OBS ska vi idag få två bilder av det, från två olika perspektiv - höger och vänster.

Skribenten Fredrik Segerfeldt, knuten till tankesmedjan Timbro, håller fram att den globala välfärden ökat dramatiskt de senaste decennierna – tack vare industrialisering och tillväxt. Nu blir det också bättre i Afrika – och bäst går det för de friaste ekonomierna.

Vi hör också Dan Jönsson som ur sitt vänsterperspektiv nu ser hoppfulla tecken i en rapport från Internationella Valutafonden: en rapport som laborerar med tanken på vad som skulle hända om bankerna fråntogs möjligheten att själva skapa pengar.

Böcker och länkar

Hans Rosling föreläser på Oslo universitet, augusti 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=nvUxnnlKZSc

Greg Mills & Jeffrey Herbst: Africa’s Third Liberation (2012)

Jaromir Benes & Michael Kumhof: The Chicago Plan Revisited (2012):
http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.aspx?sk=26178.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Igår kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Egenintresset kan vara vår frälsning Ons 22 nov kl 13:04(10 min)

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".