Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Litterärt veckomagasin med Marie Lundström - författarmöten, reportage och lyrikläsningar.
Ett avsnitt från Lundströms Bokradio
Malmsten. Irving. Ardalan. England.
Lör 27 okt 2012 kl 08:05
Hur skriver man en roman? Författarna Bodil Malmsten, som nu ger ut handboken Så gör jag, och John Irving, aktuell med romanen I en människa, delar med sig av sina bästa tips. Sedan blir det frossa i engelskt... sekelskifte. Snart börjar tredje säsongen av tv-serien Downton Abbey på SVT. Författaren Johan Hakelius kommer till studion tillsammans med manusförfattaren Cilla Börjlind och ger oss ett litterärt perspektiv på den så populära tidsperioden. Dessutom: Den iranska regimkritikern, författaren och skribenten Parvin Ardalan lever i exil som fristadsförfattare i Malmö. I år fick hon permanent uppehållstillstånd i Sverige, och nu är hon aktuell i antologin Fria ord på flykt. Reporter Mona Masri har träffat Parvin som, med livet som insats, kämpar för det skrivna ordet. Veckans dikt läses av poeten Pär Hansson, aktuell med nya diktsamlingen Vi plockar bär i civilisationen. Och insamlingen av svenska folkets "ordskrot" fortsätter med hjälp av regissören Suzanne Osten. Att skriva en roman. När det färdiga manuset skickas in till förlag ska man även bifoga en presentation - ett följebrev. Bodil Malmsten har varit vår lärare och granskat vårt påhittade exempel. Hennes synpunkter är: * Skriv inte ordet "Hej!" * Skriv inte att manus bifogas - det märker förlaget ändå. * Skriv inte att din familj har uppskattat manuset... * Skriv inte att förlaget ska höra av sig snabbt. Se det påhittade med Bodils egna kommentarer! Vill du diskutera vidare? Bli vän med Tips! Böcker i programmet - klicka på "Läs mer" och bläddra ned för engelsk frossa...

Parvin Ardalan m.fl - Fria ord på flykt

Bodil Malmsten - Så gör jag

John Irving - I en människa

Pär Hansson - Vi plockar bär i civilisationen

Engelsk frossa:

Henry James - Porträtt av en dam

Jane Austen - Förnuft och känsla, Stolthet och fördom

Emily Brontë - Svindlande höjder

Anne Brontë - Främlingen på Wildfell Hall

Charlotte Brontë - Jane Eyre

Edith Wharton - Buccaneers om giftermålen mellan lantadel och amerikanska arvtagerskor.

Vita Sackville-West, som blev snuvad på arvet Knole, eftersom hon hade fel kön, och aldrig kom över det. Hon återkommer till lantgodstemat i flera bäcker, kanske främst i Edwardians, som behandlar ungefär samma period som inledningen av Downton Abbey.

Anthony Powells svit A Dance to the Music of Time är 12 romaner skrivna mellan 1940- och 1970-tal som beskriver England från första världskriget och framåt. I stora stycken lantgodsromaner, med teman som hör till sådana.

Kazuo Ishiguro - Återstoden av dagen, som berättas ur en butlers perspektiv, men har som ett tema livet på lantgodsen under den sista delen av nedgångsepoken under mellankrigstiden.

Alan Hollinghursts - The Line of Beauty utspelas bara i korta avsnitt på lantgods, men är en modern tolkning av den typen av litteratur, satt i 1980-tal och med tydliga blinkningar till Henry James. Hans senaste bok The Stranger's child är ännu tydligare en lantgodsroman, som spänner över hela 1900-talet.

Ian McEwans - Atonement. En roman om skuld och rädsla, men satt i den välkända lantgodsmiljön med början i 20-tal.

(Kommentarer av Johan Hakelius.)

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.05
    Tape - In Valleys
    Album: Revelationes
    Kompositör: Tape
    Bolag: HÄPNA
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Lundströms Bokradio

Del två av bokcirkel kring Margaret Atwoods roman "Tjänarinnans berättelse" är här, och så träffar vi en amerikansk författare, hyllad för sitt språk.

Äntligen är det dags - höstens bokcirkel i Lundströms drar igång! Och så träffar vi Richard Ford som är här med en ny roman.

Finland 100 år Lör 04 nov kl 08:05(41 min)

Den här veckan bjuder Lundströms Bokradio på ett specialprogram för att uppmärksamma att det är etthundra år sedan Finland blev självständigt. Programledare: Marie Lundström.

Att städa ett hem, och en text Lör 28 okt kl 08:05(42 min)

Vi möter författaren Sergej Lebedev, och så pratar vi om städning med Margareta Magnusson och James Wood - av ett hem, och av en text.

Hur skriver man om smärta? Lör 21 okt kl 08:05(42 min)

Veckans program tar sig an frågor om främlingskap och gemenskap, våld och kärlek. Och när finns det egentligen tid att skriva?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".