Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bättre resultat när skolan flyttar ut
Fre 26 okt 2012 kl 12:10
Ny svensk forskning visar att elever som får delar av sin undervisning ute i andra miljöer än klassrummet presterar bättre. De lär sig och kommer ihåg mer, och klasserna fungerar bättre socialt.

 Det är ett välkänt faktum att vi tar till oss informationen med olika sinnen. Ju fler sinnen man kan koppla till något man försöker lära sig desto lättare blir det att komma ihåg den nya kunskapen. Kan man dessutom vara i en miljö som anknyter till det man lär sig så är det ytterligare en nyckel till bättre kunskap. Det hävdar pedagoger och hjärnforskare i dagens Vetandets värld.

 Men även om det är viktigt att lägga delar av undervisningen utanför klassrummet så går det inte att glömma bort böcker och just klassrum. För vissa delar av lärandet fungerar bättre där, och det är mixen mellan klassrum och andra miljöer som ger bäst resultat.

 Medverkar gör Anders Szczepanski forskare och lärare vid nationellt centrum för utomhuspedagogik vid Linköpings universitet. Vi hör också Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds Universitet och Emilia Fägerstam, forskare vid Linköpings universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".