Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bättre resultat när skolan flyttar ut
Fre 26 okt 2012 kl 12:10
Ny svensk forskning visar att elever som får delar av sin undervisning ute i andra miljöer än klassrummet presterar bättre. De lär sig och kommer ihåg mer, och klasserna fungerar bättre socialt.

 Det är ett välkänt faktum att vi tar till oss informationen med olika sinnen. Ju fler sinnen man kan koppla till något man försöker lära sig desto lättare blir det att komma ihåg den nya kunskapen. Kan man dessutom vara i en miljö som anknyter till det man lär sig så är det ytterligare en nyckel till bättre kunskap. Det hävdar pedagoger och hjärnforskare i dagens Vetandets värld.

 Men även om det är viktigt att lägga delar av undervisningen utanför klassrummet så går det inte att glömma bort böcker och just klassrum. För vissa delar av lärandet fungerar bättre där, och det är mixen mellan klassrum och andra miljöer som ger bäst resultat.

 Medverkar gör Anders Szczepanski forskare och lärare vid nationellt centrum för utomhuspedagogik vid Linköpings universitet. Vi hör också Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds Universitet och Emilia Fägerstam, forskare vid Linköpings universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".