Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hotade sandmarker öppnas upp och restaureras
Tis 30 okt 2012 kl 12:10
Många sandmarker som är viktiga för sällsynta insekter, växter och fåglar håller på att växa igen. Det här hotar den biologiska mångfalden och i tre län i södra Sverige arbetar man just nu med att ta fram... detaljerade planer för hur sandmarkerna ska restaureras.

För att de hotade arterna ska trivas behöver de öppen sand på sina ställen där insekter kan bygga bo eller när det gäller växter, fröså sig. Men när länsstyrelsen, som driver projektet, vill återskapa sandmarker i 23 natura2000 områden i Skåne, Halland och Kalmar län, för att få fram öppen sand har det blivit kraftiga protester på några håll.

Oron är stor för att flygsand som förr i tiden var ett stort problem kan komma tillbaka om man tar bort för mycket av till exempel tallar och vresrosor. Men det handlar också om en rädsla för att man ska göra stora ingrepp i närmiljön.
−Oron är väl framförallt att man gör för stora åtgärder utan att utvärdera dem, säger Gösta Ivansson boende i Haverdal i Halland, där länsstyrelsen vill återskapa mer öppen sand i ett dynreservat.

Karin Hernborg som är ansvarig från länsstyrelsen i Halland menar att gör man inget kommer många arter att försvinna när sandmarkerna i så fall fortsätter att växa igen. Projektet kommer att pågå under en sexårsperiod och har en budget på 70 miljoner kronor varav hälften är bekostat av EU. Lunds universitet och vattenriket i Kristianstad deltar också i projektet.

Medverkande:
Gabrielle Rosquist, projektledare för hela projektet, länsstyrelsen i Skåne.
Karin Hernborg, ansvarig för projektet länsstyrelsen i Halland.
Gösta Ivansson, boende i Haverdal och aktiv i vägföreningen som protesterat mot ändrade skötselplaner av dynreservatet i Haverdal.
Pål-Axel Olsson, professor i Växtekologi vid Lunds universitet som ska utvärdera projektet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".