Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Oförenta Nationerna
Lör 27 okt 2012 kl 09:03
Om FN som i veckan fyllde 67 år. Är det kanske dags för pensionering? För vad ska man ha en världsorganisation till om den inte ens kan enas om att stoppa blodbad som det i Syrien? Och hur länge kan säkerhetsrådet... fortsätta att spegla världen efter andra världskriget innan FN blir helt irrelevant? Hör röster från Peking, Moskva, Bryssel och Washington om FNs oförmåga och dess konsekvenser.

I veckan firades att ännu ett år gått sedan Förenta Nationernas tillkomst 1945. Konflikts Daniela Marquardt minglade på födelsedagsfirandet på Konserhuset i Stockholm bland kungligheter, försvarsministrar, FN-veteraner och unga idealister och mötte stolthet över värlsamfundet men också mycket frustration över allt man borde kunna göra men inte förmår.

För många har Syrien blivit ytterligare ett exempel på att FN inte fungerar när det väl gäller.

Konflikten där började som ett folkligt uppror för ett och ett halvt år sedan. I dag har mer än 30 000 människor dött och gatukravallerna har utvecklats till ett fullskaligt inbördeskrig.

I takt med dödandet växer flyktinglägren i regionen och FN - ja vad gör FN?

Säkerhetsrådet är splittrat och Kina och Ryssland har stoppat tre resolutioner som skulle ha ökat trycket på regimen i Damaskus.

Konflikts Kristian Åström ringde upp Dimitri Trenin, chef för amerikanska tankesmedjan Carnegies kontor i Moskva, och Li Weijiang, expert på Kinesisk Mellanösternpolitik vid institutet för internationella studier i Shanghai, för att fråga om motiven bakom dessa länders veton. Han talade också med journalisten och författaren David Bosco i Washington, författare till boken Five to rule them all om FNs säkerhetsråd som skapar både möjligheter och problem för världssamfundets förmåga att agera.

FN är alltså i första hand en organisation för fred men hur väl fungerar egentligen FN som fredsskapare? Vad säger säkerhetsstrategiska experter om världssamfundets förmåga?

Konflikts Kajsa Boglind ringde upp Giles Merritt - chef på tankesmedjan Security and Defence Agenda i Bryssel, med inriktning på försvarsfrågor och säkerhetspolitik, för att höra vilka förväntningar han har på världsorganisationen.

Oenigheten i säkerhetsrådet fortplantar sig också till andra internationella organ och blockerar deras verksamhet. Ett aktuellt exempel är Internationella brottmålsdomstolen. För att länder, som exempelvis Syrien, som inte är medlem av ICC ändå ska tas upp för granskning i Haag krävs ett beslut i FNs säkerhetsråd.

Men vad gör ICC mot de uppenbara brott som begås i Syrien när säkerhetsrådet inte kan enas?

Konflikts Daniela Marquardt ställde frågan till Internationella Brottmålsdomstolens nya chefsåklagare Fatou Bensouda när hon nyligen besökte Stockholm.

I studiosamtalet hörs folkrättsexperten Yasmine Sherif, biträdande chef vid UNDP - FN:s utvecklingsprograms verksamhet för palestinier i Jerusalem samt Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

Programledare: Kajsa Boglind
Producent:Daniela Marquardt

Mer om ämnet:

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Sanningen om lögnen Lör 16 dec kl 09:03(57 min)

Om falska asylberättelser, trasiga system och priset för att leva med en lögn.

Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".