Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Guldkorn ur Sveriges Radios arkiv. Olika program med material ur Sveriges Radios arkiv.
Ett avsnitt från P2 Klassiskt arkiv
Dietrich Fischer-Dieskau 1925 – 2012
Sön 28 okt 2012 kl 12:04
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Den tyske barytonen Dietrich Fischer-Dieskau var en av efterkrigstidens mest tongivande gestalter inom den klassiska musiken och en av de främsta Lieder-sångarna någonsin. (Detta program har tidigare sänts... i P2 den 24 juni 2012)

Fischer-Dieskau föddes i Berlin den 28/5 1925 och avled i Bayern den 18 maj vid 86 års ålder. Sedan 1977 var han gift med den tysk- ungerska sopranen Julia Varady. Det var ett sångar-äktenskap som även bjöd publiken på många lyckliga stunder från operascenen.

Detta P2 Klassiskt arkiv erbjuder flera inblickar i Dietrich Fischer-Dieskaus långa karriär, som när det gäller aktiva sångar-år spänner från slutet av 40-talet till början av 90-talet. Även om han slutade sjunga fortsatte han att arbeta som dirigent.

Få artister kan mäta sig med Fischer-Dieskaus  mångsidighet. Hans Lieder-repertoar omfattade alla de vanliga storheterna men också en mängd sånger utanför den tysk-österrikiska repertoaren, han sjöng också sånger av Debussy, Ravel och t o m Charles Ives! Under sina glansår hade Fischer-Dieskau fenomenal kontroll över sin vackra baryton-stämma, märkbart i den mest skilda repertoar.

Han var också viktig i den samtida musiken; tonsättare som K.A. Hartmann, Henze, Martin, Lutoslawski och Benjamin Britten skrev direkt för honom.

Den utpräglade Lieder-sångaren Fischer-Dieskau erövrade även opera-scenens Wagner och Richard Strauss. Han var dock aldrig en självskriven Verdi-sångare men det hindrade honom inte från bli en övertygande Jago i Otello eller en uttrycksfull Macbeth i operan med samma namn.

P2 Klassiskt arkiv bjuder på flera höjdpunkter ur hans omfattande discografi från Lieder av Loewe, Schubert, Wolf och Mahler till opera av Verdi och Richard Strauss.

Dessutom får vi höra Dietrich Fischer-Dieskau i en sång av Emil Sjögren lovar programledaren Johan Korssell.

Schuberts sångcykel Winterreise hade exceptionell betydelse för Dietrich Fischer-Dieskau, han sjöng hela cykeln första gången som amerikansk krigsfånge i slutet av andra världskriget. Verket var något av en talisman för Fischer-Dieskau: han spelade in den åtta gånger tillsammans med pianister som bl. a. Gerald Moore, Jörg Demus och Alfred Brendel.

Vandringen genom Dietrich Fischer-Dieskaus karriär avslutas med den sista satsen (Avskedet) ur Mahlers Das Lied von der Erde. Fischer-Dieskau gjorde två kompletta, kommersiellt utgivna inspelningar av Das Lied under Paul Kletzki respektive Leonard Bernstein. På söndag hör vi honom ur en live-inspelning från Musikverein under Wiener Festwochen 1964 tillsammans med Wiens symfoniker och dirigenten Josef Krips.  

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Klassiskt arkiv

Nicolai Gedda berättar om sitt liv och sitt musikliv – däribland hur han som 17-åring upptäckte sin mycket rika röstbegåvning. Lars Blohm porträtterar vår världstenor i en intervju från 1989.

Nicolai Gedda berättar om sina erfarenheter av fransk operarepertoar - som när han mötte en mindre språkbegåvad motspelare som försvarade sig med att ”djävulen inte behöver kunna franska”...

Carl Reinecke sp Mozart: Pianokonsert nr 26... Tor 27 sep 2012 kl 11:00(6:10 min)

Från 1845 gjorde den tyske tonsättaren, läraren, pianisten och dirigenten Carl Reinecke vidsträckta resor i Europa. Han utnämndes till hovpianist i Köpenhamn 1846 och i Leipzig blev han varmt mottagen...

Edvard Grieg sp Grieg: Brudföljet drar förbi... Tor 27 sep 2012 kl 11:00(3:16 min)

Pianot tog en stor och viktigt plats i Edvard Griegs musikskapande. Hans pianokonsert är något av en ”pianokonserternas pianokonsert” och många av hans Lyriska stycken har varit och är älskade av en...

Edvard Grieg sp Grieg: Fjärilen Tor 27 sep 2012 kl 11:00(2:03 min)

Pianot tog en stor och viktigt plats i Edvard Griegs musikskapande. Hans pianokonsert är något av en ”pianokonserternas pianokonsert” och många av hans Lyriska stycken har varit och är älskade av en...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".