Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Teologiska frågor och debattämnen.
Ett avsnitt från Teologiska rummet
Att leva som nunna
Sön 04 nov 2012 kl 17:03
söndag 4 november 17:00 i P1 (repris fredag 9 november 21:03) ”De höll fast vid apostlarnas undervisning, vid brödbrytelsen och bönerna, de hade allting gemensamt, de sålde allt vad de ägde och delade... med sig”. Apostlagärningarnas beskrivning av den urkristna församlingen är förebilden för kristet klosterliv. Men vad innebär det att leva som nunna, att försöka efterlikna Jesus i fattigdom, ödmjukhet och förtröstan till Gud. Ett liv utan personligt ägande och i en livslång gemenskap med människor man inte valt själv, kräver en stark övertygelse. Tre nunnor från två kloster och en kommunitet berättar om sin sina livsval och en vardag inte sällan full av humor. Medverkande: Moder Karin från Birgittasystrarnas kloster i Vadstena, syster Katarina från Mariadöttrarnas Heliga hjärtas kloster i Omberg och syster Madeleine, dominikansyster från Stockholm. Programledare och producent Peter Sandberg. Lästips: I kyrkans mitt - kloster ordnar kongregationer av Catharina Broomé Klosterliv i Sverige av Lars Hillås
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Teologiska rummet
Återställelsens glädje Sön 05 nov kl 17:00(45 min)

En av de mest älskade liknelserna i Bibeln är den om den förlorade sonen som återvänder hem efter att ha förstört sitt liv och svikit de som älskar honom.

Dödahavsrullarna Sön 22 okt kl 17:00(44 min)

Efter ett fjorton år långt översättningsarbete finns nu de mytomspunna Dödahavsrullarna i svensk översättning.

Var Paulus lutheran? Sön 15 okt kl 17:00(44 min)

En märklig fråga då aposteln Paulus är en av Nya Testamentets författare medan Luther var 1500-talets reformator. Men Luther använde Paulus tankar i sin teologi om ”Rättfärdighet genom tron allena”.

Dostojevskijs legend om Storinkvisitorn Sön 30 apr kl 17:00(44 min)

En av de starkaste berättelserna i Bröderna Karamazov är den om Storinkvisitorn som vill kasta Jesus på kättarbålet.

Luther var fritänkare, upprorisk, auktoritetsbunden, sinnlig, en politiskt ointresserad samhällsförändrare, bästsäljande författare, predikant och en kärleksfull familjefar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".