Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Om filosofen John Rawls rättviseteorier Och är psykiska särlingar de bästa ledarna?
Tis 30 okt 2012 kl 13:45
I vår serie "Guru då- död idag?" berättar professor Lena Halldenius om den amerikanske filosofen John Rawls, vars idéer om samhällelig rättvisa gjort honom mest känd. Och frilansjournalisten Robert Stasinski... har läst två böcker, enligt vilka det inte är säkert att psykiskt balanserade personer alltid blir de bästa ledarna.

(En återutsändning från den 26 mars 2012)

Den amerikanske filosofen John Rawls idéer om samhällelig rättvisa är ett viktigt bidrag till filosofisk rättviseteori. För den som tar hans teori på allvar, rymmer den också mycket radikala slutsatser, som ofta tonas ner när man talar om Rawls, anser Lena Halldenius - professor i mänskliga rättigheter och docent i praktisk filosofi. 

Enligt Rawls kan samhället bara betraktas som rättvist om det är rättvist för varje enskild individ. Men vad krävs för det? 

Ett samhälle är bara rättvist om det är rättvist för var och en. Man kan inte bunta ihop folk och räkna ut en total eller ett medelvärde och bedöma förändringar utifrån det. Det förlorar de svaga på.

Hör också Robert Stasinski om två nya böcker som kartlägger kopplingarna mellan politiskt ledarskap och psykiska sjukdomar. Enligt böckerna är det inte säkert att psykiskt balanserade personer, nödvändigtvis blir de bästa ledarna.

I en ideal värld, stillsam och förutsägbar är den rofyllde, friske ledaren idealisk. Men i en tumultartad värld – vår värld - är den mentalt friske ledaren inte bäst lämpad, utan snarare den psykiska särlingen, någon med alltifrån depressiva till maniska drag.

Böcker
John Rawls: A Theory of Justice, 1971, till svenska år 2000, med titeln En teori om rättvisa

Nassir Ghaemi: A First Rate Madness: Uncovering the Links Between Leadership and Mental Illness, 2011
John Mearsheimer: Why Leaders Lie – The Truth About Leading in International Politics, 2011

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Sverige behöver vinterkräksjukan Igår kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Är katastrofen en möjlighet? Mån 04 dec kl 13:04(8:25 min)

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? Tidigare var svaret kanske staten, men idag ska var och en vara preppare. Juristen Tormod Otter Johansen funderar på om det inte finns en tredje väg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".