Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Årets Urkultfestival i backspegeln med danskt, engelskt, mongoliskt, brasilianskt, australiskt och svenskt
Sön 04 nov 2012 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kvällens P2 Live Världens Liv för oss till norra Ångermanland och Näsåker, en by på 700 invånare, som i början av augusti, fick ta emot minst tio gånger så många besökare. Alla inställda på Urkultstämning... Ett tillstånd där musiken och dansen vidgar sinnet och öppnar för kärleksfulla möten. I kvällens Världens Liv hör vi artister från Danmark, England, Mongoliet, Brasilien, Sverige och Australien.

Först det danska gänget Himmerland som tagit sig namn efter det öppna landskap på norra Jylland. Det var i Himmerland de första gången träffades, saxofonisten Erik Romme, fiolisten Ditte Fromseier, gitarristen och sångaren Morten Alfred Höirup, slagverkaren Ayi Solomon och basisten Andrzej Krejniuk. Fem vandringsmän från olika platser i världen, som skriver sina egna låtar men där hjärtat bultar lite extra för folkmusiken i Danmark. 

Engelska Eliza Carthy  har ett stort arv att förvalta och utveckla. Hon är dotter till Martin Carthy och Norma Waterson, två förgrundsgestalter inom engelsk folkmusik. Nu står Eliza sedan länge på egna ben. Kallar sig en modern engelsk folkmusiker med målet att aldrig stelna och ständigt utmana. Hennes palett är rik, hon sjunger, spelar fiol, mandolin, durspel, och gitarr.

En annan mer långväga gäst under Urkult har sina rötter i Mongoliet. Hon betraktar sig som nomad med ständiga miljöbyten för att vidga perspektiven. Hon heter Urna Chahar-Tugchi eller Urna, kort och gott, som artist. Urna växte upp i en trakt av Mongoliet som invånarna kallar ”Sjön av sånger”. En trakt rik på tradition kan man förmoda. Som 18-åring flyttade hon till  Shanghai i Kina, ville utbilda sig på musikkonservatoriet men tröttnade när hon tyckte att alla sångerskor stöptes i samma form. Sen blev det Tyskland, därefter fyra år i Kairo innan hon nyligen flyttade tillbaka till Tyskland och till Berlin den här gången. Vi  hör Urna tillsammans med den ungerske violinisten Zoltan Lantos och den iranske mästertrummaren Keyvan Chemirani.

Så en artist alldeles ensam på scenen. Men vad mycket kan man inte göra med en gitarr och en böjlig röst. Munrytmer och sång på samma gång. Hon heter Badi Assad och är uppvuxen gitarrälskande familj i Sao Paolo i Brasilien. Hennes två bröder i Duo Assad banade vägen för en framgångsrik solokarriär. Badi Assad vann flera prestigefyllda tävlingar redan som tonåring. Utvecklade en teknik, en stil och ett uttryck som bara är hennes eget. Hennes törst efter förnyelse verkar vara outsläcklig.

Att spela på Danslogen på Urkult är många musikers våta dröm. En yurtaliknande träbyggnad där publiken står tätt sammanpackad. Oavsett om solen lyser eller regnet faller. Så visst var det fullt när Väsen stod på scenen med sin stora och trogna publik. Så har de också turnerat i över tjugo år. Nya låtar kommer till, andra verkar outslitliga. Låtar av legendariska uppländska spelmän som Byss-Kalle och Eric Sahlström. Väsen är Olov Johansson, nyckelharpa, Mikael Marin, altfiol och Roger Tallroth, gitarr.

Mest långväga gäster på årets Urkult var Crooked Fiddle Band från Sydney i Australien. Motorsågsfolkmusik har den kallats, en vild blandning av irländska danslåtar, balkanska rytmer och bizarra berättelser. Som trumslagaren Joe Golds upplevelse från ett besök på Irland där han en sen natt möter en kvinna som plötsligt får en oemotståndlig lust att bita av honom en örat. Han flyr från vampyrkvinnan, hals över huvud men med örat i behåll. En historia som blev till en låt ”The Ruination of Junkyard Joe”.

Kvällens program avslutas med ett ensamnummer med Rebekka Karijord, sångerska, kompositör och skådespelare från Nordnorge som nu bor och verkar i Stockholm. Rebekka sjunger rakt och utlämnade om kärlek. Förstås. Men också om modet att släppa taget och lita på att livet ändå vill en väl.

Sveriges Radios musiktekniker på Urkult: Ian Cederholm, Anders Hägglöf, Jan Flodby, Bo Andersin och Christer Blomgren. Producenter: Ulf Gruvberg, Birgitta Sandberg och Mats Einarsson.

Text och presentation: Mats Einarsson

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.18
    Rebekka Karijord - The Collector
    Kompositör: Rebekka Karijord
Programmet tillhör kategorin: Musik

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".