Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
Jag bodde i ett garage
Fre 02 nov 2012 kl 11:03
Han är tolv år nu. I sju och ett halvt år har han och hans mamma varit hemlösa. De har bott i garage, i källare och tillfälligt som inneboende. Under denna tid har de aldrig haft en egen nyckel. Pojken... drömmer om att bli hockeyproffs så han kan köpa ett hem till sig och sin mamma. Nu har han gjort en egen radiodagbok. - Jag skulle vilja fråga kungen varför det finns hemlösa barn i Sverige, säger han.

För fyra år sedan letade en asylsökande 8-årig pojke mat i containrar utanför mataffärer runt om i Stockholm. Han gick i lågstadiet och på fritiden spelade han hockey. Nu har det gått fyra år, pojken har hunnit fylla tolv år och han och hans mamma har fått uppehållstillstånd i Sverige, men annars har nästan ingenting förändrats, sedan dess. De flyttar ständigt runt. Nyligen bodde de tillfälligt på ett patienthotell. Nu bor de inneboende hos en bekant, i väntan på att få hjälp med en permanent bostad.

Pojken säger att han har en framtidsplan.

- Jag vill bäst i hockey och köpa ett hem till mig och min mamma.

Enligt FN’s barnkonvention har alla barn rätt till en skälig levnadssstandard, eller som det står i artikel 27: ”den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga och sociala utveckling”. Tidigare i år kom Rädda Barnens omdiskuterade rapport om barns ekonomiska utsatthet i Sverige. Den visade att andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll, ökar år från år. Programmet Barnen har träffat några av de barn som gömmer sig i statistiken. Hur lever de egentligen?

I dagens avsnitt: ”Jag bodde i ett garage” hör vi den hockeyspelande pojken och hans mamma berätta om hur deras liv ser ut idag.

Serien Barnen bakom siffrorna görs av Randi Mossige-Norheim och Rosa Fernandez.


Vad tänker du om pojkens situation? Kommentera eller maila gärna.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
– Du hade ju inga socbeslut i fickan Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)

Vad kan det betyda för ett barn att bli intervjad i radio? Att få sin röst hörd? I det sista programmet av Barnen söker Ylva Mårtens upp Sonny som hon intervjuade för 13 år sedan.

Jag duschar inte Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)

- Jag känner mig inte trygg att visa mig naken i skolan, det känns som att folk tittar och dömer, säger Linnea som går i åttan på Eneskolan i Järna. Linnea har inte duschat i skolan på tre år.

Läsa eller spela, det är frågan? Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Finns det en konflikt mellan barns dataspelande och bokläsande? Det undersöker Barnens reporter Ylva Mårtens. Kajsa Pasanen och Ramyar Shahsavari går i sexan i Frödingskolan i Karlstad. Vad kommer...

”Jag lär mig engelska när jag spelar" Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Spel är en stor del av många barns liv. Nio av tio barn ägnar sig åt att spela via datorn eller mobilen. Och var fjärde kille i mellanstadieåldern spelar mer än tre timmar per dag. Vad är grejen med...

Jag vill utforska världen Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)

Jens-Antonio är 11 år och tycker inte att han lär sig någonting i skolan. De stökiga eleverna tar över lektionerna och lärarna ger honom inga nya utmaningar, berättar han. Så han bestämmer sig för att...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".