Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Om en paradox i 200 års chokladhistoria
Fre 02 nov 2012 kl 13:45
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I Jan Normings essä belyses det något oväntade sambandet mellan choklad, religiös tro och utopistiska samhällsprojekt. I centrum står den brittiska familjen Cadbury, som redan på 1800-talet startade... den lilla chokladfabrik som kom att växa till ett smärre imperium.

Cadburys var kväkare, strikt religiösa och förespråkade ett spartanskt liv med starkt socialt patos, samtidigt som de tillverkade alla åldrars främsta njutningsmedel: choklad.

Jan Norming levandegör och förklarar denna paradox, i en berättelse om 200 år av europeisk och amerikansk chokladhistoria.

(Denna essä sändes första gången 16 dec 2011)  

Böcker:
Deborah Cadbury: Chocalate wars – from Cadbury to Kraft: 200 years of sweet success and bitter rivalry, Harper Press
Charles Fourier: Slaget om de små pastejerna – skrifter i urval, översättning Ulf Gyllenhak, Federativ

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".