Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Strindbergs växter och estetiska svampar
Lör 03 nov 2012 kl 06:14
Två konstnärer som tolkar de nya kunskaper om svamparnas rike som vetenskapen kommit fram till den senaste tiden - dem träffar vi på lördag. I ett gemensamt projekt inspirerar ett antal svampforskare och... sex Uppsalakonstnärer varandra till att förstå svamparnas enorma betydelse för både människor och naturen. Arnold Bunge ser svamparna som en symbol för utvecklandet av ett hållbart samhälle. Cecilia Ingard fascineras av alla vackra mönster och färger som finns bland svamparna. Svampforskaren Anders Dahlberg kan å andra sidan ge oss den senaste kunskapen om den spännande värld som vi bara ser en liten bråkdel av. Fältreportern Lena Näslund sänder direkt från Arnold Bunges ateljé i Håga by. August Strindberg var inte bara författare och konstnär, han hade också ett brinnande naturintresse. Hans försök att ersätta Linnés klassificeringssystem var kanske inte så lyckat (han menade bland annat att gurkor var släkt med kaktusar). Däremot innehåller hans böcker mängder av växtskildringar som är både vackra och lärorika. Tillsammans med botanisten och Strindberg-kännaren Alice Rasmussen vandrar vi i författarens fotspår på Långholmen i Stockholm. Reporter är Tomas Lindberg. Miljömuppar och skogsmullar ur ett delvis iranskt perspektiv handlar det om i veckans Kråkvinkel. Zinat Pirzadeh, komiker, föreläsare och författare, svarar för den. Vi gör också en kort visit i Tromsø, där havet drar sig undan två gånger per dygn, och blottar vidsträckta mjukbottnar. Biologen och fotografen Fredrik Broms visar oss runt bland geggamoja och urgamla musselskal. Sankt Pers nycklar var det rätta svaret på förra veckans tävling. Pav Johnsson berättar om orkidén. Programledare är Lasse Willén. Se mer i bildspelet här nedan.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".