Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P2:s särskilda rum för fantasieggande dokumentära och musikaliska programserier.
Ett avsnitt från Musikmagasinet
Med Hans Appelqvist, Eva Ström, Carsten Palmaer och Nike Markelius
Mån 05 nov 2012 kl 12:00
I andra programmet i serien "Musiken har ordet" möter vi musikern och filmskaparen Hans Appelqvist, poeten, författaren och tidigare läkaren Eva Ström, den operaskolade rockmusikern Nike Markelius och... dramaturgen och författaren Carsten Palmaer. Hans Appelqvist är utbildad till Tonemeister under tre år vid det danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn. I en tonmästare samlas både den tekniska och den musikteoretiska kunskapen. En Tonemeister är alltså en slags länk mellan tekniker och musiker. Hans Appelqvist fascineras av röstens skörhet hos amatörsångare. - Jag dras även till röstklangen hos äldre kvinnor och använder raspiga recitationer av Naima Wifstrand och Karin Boye i mina musikstycken, berättar Hans Appelqvist.

Till videofilmen Sjunga slutet nu skapade han fantasifiguren Klot som är vän med pojken Vissen. Klot är en svävande boll med mun och hen talar amerikanska med en syntetisk/digitaliserad stämma. Hans Appelqvist säger att det också är det tekniska i detta som verkligen intresserar honom.

Poeten, författaren och tidigare läkaren Eva Ström belönades 2003 med Nordiska Rådets Litteraturpris. Vid pianot komponerade Eva Ström små stycken som tonåring. Hon skrev text till ett oratorium, dikter till musik av Bach och libretto till kortoperan ”Du får inte gå” tonsatt av Ylva X Arkvik.

- Jag menar att det i all lyrik finns musik och rytm i hur man formar en fras. Det lärde jag mig av min pianolärare. Han diskuterade hela tiden hur fraser hänger ihop och hur musiken byggs upp. Så är det! En rytm kommer inom en för att sedan ordsättas, säger Eva Ström som läser flera av sina dikter i programmet.

-Jag är övertygad om att det finns något musikaliskt i att vara läkare. Utan att lyssna på olika ljud i människokroppen skulle det inte fungera.

Den operaskolade rockmusikern Nike Markelius är barnbarn till arkitekten Sven Markelius som ritade Helsingborgs Konserthus. Nike valde friheten i rockmusiken. Hon spelar trummor i Tant Strul och hon spelar elgitarr, sjunger och komponerar musik till Nike och Röda Orkestern. Senaste projekt är aktuella CD’n Det står skrivet med politiska texter av författare och poeter. Gästmusiker är bl a klarinettisten Emil Jonasson och stråkkvartetten Fläskkvartetten.

- Sverige och världen står inför oerhörda förändringar och försämringar i klimat, i världsekonomi och genom ökade klassklyftor. Jag ville inte skriva 15 texter själv, utan var nyfiken på andra människors reaktion på detta och ville ge min musikaliska röst åt deras ord. Trots att jag var väldigt sjuk själv och på väg att bli utförsäkrad, berättar Nike Markelius.

 Dramaturgen Carsten Palmaer är en av de författare Nike Markelius kontaktade. Han översatte diktaren Heinrich Heines Vandringsråttorna, skriven på 1840-talet.

- Jag gillar råttor! De är fula, skalliga och omoraliska. Text och musik får aldrig bli alltför goda kompisar. Därför är jag barnsligt förtjust i fula texter till vackra melodier och vice versa, förklarar Carsten Palmaer.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.00
  Anna Petrini - Crepuscolo
  Album: Crepuscolo
  Kompositör: Oscar Bianchi
  Bolag: DB PRODUCTIONS
 • 12.00
  Nike Och Röda Orkestern - Den Blå Handen Tar
  Kompositör: Nike Markelius
  Bolag: MNW
 • 12.04
  Hans Appelqvist - För Mig Är Det Inte Verkligt
  Album: Naima
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.07
  Hans Appelqvist, Dante Nelson-Rådqvist, Vocaloid Leon - Vissen Och Sot
  Album: Sjunga Slutet Nu
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.08
  Hans Appelqvist, Bodil Mårtensson, Simon Ohlson - Sjunga Slutet Nu
  Album: Sjunga Slutet Nu
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.13
  Hans Appelqvist, Sot - How Come
  Album: Sjunga Slutet Nu
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.17
  Hans Appelqvist, Marie Schmer-Galunder - Små Människor Utan Hår
  Album: Naima
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.21
  Hans Appelqvist - Titel Ej Angiven
  Album: Naima
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.22
  Hans Appelqvist - Naimamelodin
  Album: Naima
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.24
  Hans Appelqvist - När Solen Dör
  Album: Sjunga Slutet Nu
  Kompositör: Hans Appelqvist
  Bolag: HÄPNA
 • 12.29
  Andreas Landin - Du Får Inte Gå
  Kompositör: Ylva Q Arkvik
 • 12.33
  Eva Ström, Akos Rozmann - Brandenburg
  Album: Poesi Och Musik
  Kompositör: Akos Rozmann
  Bolag: ALICE MUSIK PRODUKTION
 • 12.36
  Julia Fischer, Academy Of Saint Martin-In-The-Fields (London) - Konsert För Violin & Stråkorkester Med Bc Nr 1 A-Moll Bwv 1041
  Album: Bach Concertos
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
  Bolag: DECCA
 • 12.41
  Karin Ström - En Saga Om En Sten
  Album: En Saga Om En Sten
  Kompositör: Karin Ström
  Bolag: DATADAMEN RECORDS
 • 12.52
  Nike Och Röda Orkestern - Vandringsråttorna
  Kompositör: Nike Markelius
  Bolag: MNW
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Musikmagasinet
Kvinnors musik - på väg! Del 5. Lör 10 dec 2016 kl 12:03(38 min)

Tre musikdamer: Extremviolinisten Mia Zabelka, Wien. Saxofonisten, komponisten & bandledaren Pernille Bévort, Köpenhamn. Artisten Susanne Fellbrink som startade nätverket Female Singer-Songwriters.

Kvinnors musik - på väg! Del 4. Lör 03 dec 2016 kl 12:03(47 min)

Möt tre tonsättare som inte låter sig hejdas av genregränser: Kajsa Magnarsson, Ida Lundén och Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Penis-attrapp, plast, nål och tråd och röstekvilibrism används i musiken.

Kvinnors musik - på väg! Del 3. Lör 26 nov 2016 kl 12:03(40 min)

"Att öva på våldtäkt" med musik av violinisten Karin Wiberg. Hanna Ohlson Nordh: Skulle jag välja astronaut eller dirigent? Tonsättare, ung kvinna eller trans? Konstmusiksystrar, ett nätverk för dig!

Kvinnors musik - på väg! Del 2. Lör 19 nov 2016 kl 12:03(39 min)

Körverk tillägnat Pussy Riot. Äggen är slut, ett klimakterie-projekt för damkör. Nytt Damkapell letar fram kvinnliga tonsättare, som varken fått vår kärlek eller blivit spelade eller lyssnade till.

Kvinnors musik - på väg! Del 1. Lör 12 nov 2016 kl 12:03(41 min)

Möt Louise Pollock, kvinnlig trombon-pionjär. Hur är läget för kvinnor inom konstmusik 10 år efter att P2 sände den legendariska programserien Konsten att humla? Del ett av fem. Av Birgitta Tollan.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".