Sändes söndag 3 april 2011 kl 18.03

Operation Sepals: CIA i Norrbotten

För fem år sedan hittar norrmannen Roger Albrigtsen en väska full med fotografier från kriget som hans morfar gömt undan. Med fotografierna och några gamla anteckningar i handen börjar Roger nysta upp...
Norsk Sepals-jägarsoldat på patrull med hund i gränstrakterna Sverige-Norge. Foto: Roger Albrigtsens arkiv.
1 av 13
Norsk Sepals-jägarsoldat på patrull med hund i gränstrakterna Sverige-Norge. Foto: Roger Albrigtsens arkiv.
2 av 13
3 av 13
4 av 13
5 av 13
6 av 13
Sepals soldater. Foto: Privat samling.
7 av 13
Sepals soldater. Foto: Privat samling.
8 av 13
9 av 13
10 av 13
11 av 13
12 av 13
13 av 13

Mellan 1943-1944 etableras nio topphemliga baser i Norrland utmed den svensk-norska gränsen. Fyra av dessa baser ligger i Norrbotten och kom att ingå i Operation Sepals. Baserna är i flera fall inrättade i Svenska Turistföreningens stugor. I stugorna bor norska kommandosoldater tränade i sabotage och guerillakrigföring av brittiska SOE och i svenska polistruppsläger. Utrustning, vapen och förnödenheter finansieras av amerikanska OSS (idag CIA).

Underrättelsearbetet omfattar den hemliga svenska militära underrättelsetjänsten C-byrån, norska XU och brittiska SIS (även MI6), Stora mängder illegala vapen skickas till Sepalsbaserna märkt som diplomatpost och transporteras sista otillgängliga biten av den svenska jägarbataljonen vid I19 och av svenska samer.

Operation Sepals tillkommer i andra världskrigets slutskede och är ett spektakulärt samarbete mellan Sverige, Norge, Storbritannien och USA med syfte att stödja den norska motståndsrörelsen återtagande av hemlandet och att motverka ett ökat sovjetiskt intresse för Norden. Operation Sepals tänjer åter på den svenska neutraliteten, men denna gång i de västallierades favör.

Producent: Carl-Magnus Helgegren

Producenten vill tacka Roger Albrigtsen och Lars Gyllenhaal för värdefull information och fakta.