Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Sex på film och humanioras framtid
Mån 05 nov 2012 kl 13:20
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
OBS! Programmet är en repris från 2 oktober. När filmen Ur kärlekens språk kom 1969 väckte den stor uppståndelse. Den här svenska sexualupplysningsfilmen innehöll nämligen inte bara samtal mellan fyra... sexologer och olika scener med skådespelare. Nej, det riktigt omskakande var de äkta samlags- och onaniscenerna som förekom - i en specialbyggd studio hade vanliga människor sex framför kamerorna. I London demonstrerade 30 000 människor mot filmen, den totalförbjöds i Norge, den beslagtogs av den amerikanska tullen - kort sagt, den blev en biosuccé utan dess like. Nu var inte Ur kärlekens språk på något sätt den första sexualupplysningsfilmen, genren hade redan då en lång historia och var från allra första början en omdiskuterad genre. Det berättar filmvetaren Elisabet Björklund vid Lunds universitet, som forskar om de svenska sexualupplysningsfilmerna. Dessutom handlar det om humaniorans framtid. Humaniorans så kallade kris debatteras med jämna mellanrum i Sverige, men nu vädrar humanisterna morgonluft. I den nya boken Alltings mått, humanistisk kunskap i framtidens samhälle skriver idéhistorikerna Anders Ekström och Sverker Sörlin att humanioran inte alls befinner sig i kris, tvärtom spelar den en mycket större roll än vad vi tror, och den kommer att bli allt viktigare framöver. Programledare är Urban Björstadius.
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Vetenskapsradion Forum
Mån 14 aug kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 07 aug kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 31 jul kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Mån 24 jul kl 02:35(25 min)
Vetenskapsradion Forum
Tis 03 jan kl 14:30(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".