Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Klassikern om Lin Onus "Fruit Bats"
Lör 16 jun 2012 kl 10:45
Klassikern om det aboriginska konstverket Fruit Bats lördag 16 juni kl. 10.45 i P1 Aboriginerna och Torres Strait Islanders har funnits på den australiska kontinenten i minst 40 000 år, men efter att européerna... koloniserade Australien har urbefolkningens historia varit sorglig och brutal. Konsten har blivit ett sätt att bearbeta och läka de här såren. Och sen den aboriginska konsten gifte sig med ett modernt urbant liv så har det blivit en av de starkaste och vitalaste kulturyttringarna i Australien idag. Klassikern tar fasta på ett av de centrala verk som vuxit fram i mötet mellan den här storstadskulturen och urbefolkningens historia. Det handlar om en skulptur som heter Fruit Bats, Flyghundar, från 1991. Verket består av en paraplyformad tvättvinda av den sort som brukar finnas i trädgårdar. Och på tvättvindan harkonstnären Lin Onus hängt 100 handgjorda sovande flyghundar med vingarna hopvikta runt kroppen. Vingar som målats i traditionella klanmöstern. Skulpturen är ett av de mest populära konstverken på Gallery of New South Wales, ett av Sydneys stora konstmuséer. En riktig publikmagnet som både är rolig att titta på, och som på ett underfundigt sätt påminner om den aboriginska kulturens starka närvaro i Australien. Om både de drömmar och mardrömmar som finns inbäddat i landets historia, även i din egen trädgård. Och precis som flyghundar kan den aboriginska kulturen vara både skitig och högljudd. Cecilia Blomberg har träffatkonstcuratorn Hetti Perkins som valt Lin Onus Fruit Bats som aboriginsk klassiker.
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
"Sårad ängel" av Hugo Simberg Lör 18 nov kl 20:50(9:55 min)

En vit flickängel bärs på en bår av två sammanbitna pojkar. Vingarna slokar. I handen har ängeln några vita blommor. Hör Mats Arvidsson om en redan på sin tid hyllad målning.

Historien om en pinnstol Lör 11 nov kl 20:50(9:56 min)

Pinnstolen är en av våra mest älskade möbler. I 200 år har den hittat sin plats i svenska hem - hos allmoge och herrgårdar, i arbetarkök och funkisvåningar. Idag har den blivit en designikon.

"The French Connection" med Gene Hackman Lör 04 nov kl 20:50(9:55 min)

Maria Edström har sett om en film från 1971. William Friedkin har regisserat, Gene Hackman spelar huvudrollen och Don Ellis har komponerat musiken. En klassiker!.

"Ensamma mamman" av Cecilia Torudd Lör 28 okt kl 20:50(9:55 min)

I veckan fyller Cecilia Torudd 75 år. Det firar vi med att återutsända Klassikern av Sofia Olsson om Turudds serie "Ensamma mamman" (repris från juni 2011).

I år skulle författaren Carson McCullers ha fyllt 100 år. Den amerikanska södern var hennes spelplats och nya generationer upptäcker ständigt hennes romaner om våld och ensamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".