Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
Utan pengar till barnmedicin
Fre 09 nov 2012 kl 11:03
När Ida är 14 läggs hon in på BUP-akuten på grund av depression. När hon och hennes ensamstående mamma ska köpa Idas medicin finns det inga pengar på kontot. Eftersom mamman har två betalningsanmärkningar... får de inte köpa medicinen på avbetalning. - Mamma fick gå tillbaks till sjukhusavdelningen och be om några tabletter.

Nu har det hänt igen. Familjens frikort har nämligen precis gått ut och eftersom både Ida och hennes bror behöver dyra mediciner varje månad så blir det en stor summa att betala på en gång. Gränsen för att komma upp i högkostnadsskyddet höjdes vid årsskiftet från 1800 till 2200.

-Nu är ju mina mediciner slut igen och högkostnadsskyddet har gått ut. Så jag har fått ta av mina äldre mediciner som är en lägre dos.

Tidigare i år kom Rädda barnens omdiskuterade rapport om barns ekonomiska utsatthet. Den visade att andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll, ökar år från år. Programmet Barnen träffar i fyra delar barn som gömmer sig i statistiken. Ida och Emma i programmet heter egentligen nånting annat.

I tredje delen av Barnen bakom siffrorna följer vi också med femåriga Alicia och hennes mamma till Frälsningsarmén. Där serveras middag för ensamstående föräldrar och deras barn för 20 kr/familj.

Serien görs av Rosa Fernandez och Randi Mossige-Norheim.


Känner du igen dig i Idas situation? Kommentera eller maila gärna och berätta om dina egna erfarenheter.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
– Du hade ju inga socbeslut i fickan Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)

Vad kan det betyda för ett barn att bli intervjad i radio? Att få sin röst hörd? I det sista programmet av Barnen söker Ylva Mårtens upp Sonny som hon intervjuade för 13 år sedan.

Jag duschar inte Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)

- Jag känner mig inte trygg att visa mig naken i skolan, det känns som att folk tittar och dömer, säger Linnea som går i åttan på Eneskolan i Järna. Linnea har inte duschat i skolan på tre år.

Läsa eller spela, det är frågan? Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Finns det en konflikt mellan barns dataspelande och bokläsande? Det undersöker Barnens reporter Ylva Mårtens. Kajsa Pasanen och Ramyar Shahsavari går i sexan i Frödingskolan i Karlstad. Vad kommer...

”Jag lär mig engelska när jag spelar" Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Spel är en stor del av många barns liv. Nio av tio barn ägnar sig åt att spela via datorn eller mobilen. Och var fjärde kille i mellanstadieåldern spelar mer än tre timmar per dag. Vad är grejen med...

Jag vill utforska världen Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)

Jens-Antonio är 11 år och tycker inte att han lär sig någonting i skolan. De stökiga eleverna tar över lektionerna och lärarna ger honom inga nya utmaningar, berättar han. Så han bestämmer sig för att...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".