Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
Utan pengar till barnmedicin
Fre 09 nov 2012 kl 11:03
När Ida är 14 läggs hon in på BUP-akuten på grund av depression. När hon och hennes ensamstående mamma ska köpa Idas medicin finns det inga pengar på kontot. Eftersom mamman har två betalningsanmärkningar... får de inte köpa medicinen på avbetalning. - Mamma fick gå tillbaks till sjukhusavdelningen och be om några tabletter.

Nu har det hänt igen. Familjens frikort har nämligen precis gått ut och eftersom både Ida och hennes bror behöver dyra mediciner varje månad så blir det en stor summa att betala på en gång. Gränsen för att komma upp i högkostnadsskyddet höjdes vid årsskiftet från 1800 till 2200.

-Nu är ju mina mediciner slut igen och högkostnadsskyddet har gått ut. Så jag har fått ta av mina äldre mediciner som är en lägre dos.

Tidigare i år kom Rädda barnens omdiskuterade rapport om barns ekonomiska utsatthet. Den visade att andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll, ökar år från år. Programmet Barnen träffar i fyra delar barn som gömmer sig i statistiken. Ida och Emma i programmet heter egentligen nånting annat.

I tredje delen av Barnen bakom siffrorna följer vi också med femåriga Alicia och hennes mamma till Frälsningsarmén. Där serveras middag för ensamstående föräldrar och deras barn för 20 kr/familj.

Serien görs av Rosa Fernandez och Randi Mossige-Norheim.


Känner du igen dig i Idas situation? Kommentera eller maila gärna och berätta om dina egna erfarenheter.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Barnen
Barnen
Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)
Barnen
Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".