Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bioteknikcenter lyfter forskningen i Kenya
Mån 05 nov 2012 kl 12:10
Det lönar sig att vara en mittpunkt i Östafrika. Framförallt har huvudstaden Nairobi har dragit fördel av det och tack vare alla internationella organisationer i staden har forskningen tagit stora steg... framåt. Vetenskapsradions Pelle Zettersten besöker det relativt nystartade "Bioscience for east and central Africa", en supermodern anläggning med laboratorier i världsklass inom bioteknik.

Förutom att ta fram tåligare och mer högkvalitativa grödor och djur för Afrikas många jordbrukare, så är centrets roll att binda samman forskare i 17 länder i Central och Östafrika, något som har stärkt forskningen i regionen avsevärt.

Medverkar gör bland andra, Segenet Kelemu, forskare och direktör vid Beca Hub. Rob Skilton, forskare och utvecklingsansvarig vid Beca Hub. Hako Arnoud, forskare ifrån Kamerun. Esther Kanduma, lektor och forskare vid Nairobis nationella universitet. Stephen Mwaura, forskare och ansvarig för fästing enheten vid ILRI. Appolinaire Djikeng, forskare och teknikansvarig vid Beca Hub.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".