Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
En lurvig guldkant på vården
Tis 06 nov 2012 kl 12:10
Många studier från olika delar av världen visar att djur är bra för vår hälsa. Djurägare går mer sällan till läkare, är mindre stressade och har mindre sömnproblem än icke-djurägare. De positiva effekterna... handlar både om att behålla hälsan och att må bättre som sjuk. Idag finns omkring 100 vårdhundar som arbetar i ett femtiotal kommuner runtom i Sverige, och de blir allt fler.

Hundarna har visat sig kunna skapa livsglädje, motivation och inspiration hos patienter på ett sätt som vårdpersonal och anhöriga ofta inte klarar.
 −Vårdhundar kan åstadkomma vardagsmirakel, och min framtidsvision är att vi i Sverige har flera tusen vårdhundar om tio år, som ett alternativ i alla kommuner och inom olika typer av vård. Men lika viktigt som att ta vara på vad kontakten med hundar kan ge, är att respektera alla dem som inte vill ha kontakt med hundar, säger Ingeborg Höök, chef för Svenska vårdhundskolan.

Medverkande:
Ann Edner, överläkare på Lilla Erstagårdens Hospice och matte till hunden Livia
Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, SLU
Henry Julius, professor i psykologi, universitet i Rostock
Andrea Beetz, professor i psykologi vid universiteten i Rostock och Wien
Ingeborg Höök, sjuksköterska och chef för Vårdhundskolan

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".