Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Att laga ett barn
Sön 13 nov 2011 kl 15:03
"Att laga ett barn" är en berättelse om vuxnas forskariver, om att operera bort fötter för att passa i v-jeans och om ett barn som slutligen säger ifrån.

Så här skriver Lollo Collar om bakgrunden till sin dokumentär: Jag föddes med bara ett ben. Ingen visste varför. Läkarna gissade på ett virus. Min storasyster trodde att alla bebisar hade ett ben. Själv trodde jag att enbenthet var ungefär som fräknar: somliga har det, andra inte.

När jag föddes skulle människan snart ta sina första steg på månen. Allt verkade möjligt. Handikappade barn skulle inte längre gömmas undan på institutioner. Vi skulle ut i samhället. Men för att kunna röra oss i samhället behövde vi bli som andra.

Innan jag var sex månader fick jag min första benprotes. Jag lärde mig gå med den. Problemet var bara att jag gick bättre utan. Utan protes var jag ett rörligt barn som lekte vilda lekar.

Med  protesen var jag ett stillsamt barn. Jag gick långsamt och klumpigt, men jag såg inte lika provocerande annorlunda ut.

På Eugeniahemmet i Stockholm tränades jag och de andra barnen. Vi gömde oss för att slippa träningen. Vi var ju  små, så vi fick plats nästan var som helst. De vuxna ville  hjälpa oss att bli som de var. Men vi tyckte vi var bra som vi var. I alla fall i början.
 


 
Torsdagen den 10 november 2011 intervjuades Lollo Collmar i SVT:s Gomorron Sverige:  
 

Lyssna också på

#link=292144#
#text=4794712#
#text=814798#
#link=291327#
#text=4778143#

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
Fyra minuter från kärnvapenkrig Sön 17 dec kl 15:03(50 min)

25 gånger har vi varit en hårsmån från kärnvapenkrig. Varje gång till följd av missförstånd eller tekniska haverier. Hur länge kan turen hålla i sig? En resa från Hiroshima 1945 till New York 2017.

Surrogatmamman i Tbilisi Mån 11 dec kl 01:02(50 min)

Mikael och Emelie landar i Tbilisi för att hämta sin son. Surrogatmamman Nino har just fött honom med kejsarsnitt. Men varför valde hon att hyra ut sin livmoder?

Janne var 13 när han klev ut genom dörren till ett liv i hemlöshet. Bort från föräldrarnas övergrepp och missbruk. ”Jag är ganska lik siffran noll”, säger han. Men han sjunger som Elvis.

Pappan, dottern och folkmordet Sön 26 nov kl 15:03(50 min)

2014 grips Sonjas pappa och åtalas för medverkan i folkmordet i Rwanda, ett av de grövsta brott som någonsin behandlats i en svensk rättssal. Pappan nekar till brott och Sonja tror att han ska frias.

De svenska ukrainakrigarna Sön 19 nov kl 15:03(51 min)

Våren 2014 åker högerextrema från hela Europa till Ukraina. Flera går med i väpnade grupper. En av dem är Anton från Sverige. Snart ansluter hans storebror till fronten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".