Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Sömniga sjöbefäl en utmaning för forskarna
Tor 08 nov 2012 kl 12:10
Lite mer än 200 olyckor och tillbud sker varje år på svenska fartyg eller i svenska farvatten. Ofta visar det sig att trötthet och alkohol varit orsaken. Tuffa vaktscheman och en arbetsmiljö där det är... svårt för vem som helst att hålla sig vaken är några av problemen som sjösäkerhetsforskningen pekar på. Nu höjs dessutom krav på att införa lotsplikt i det hårt trafikerade Öresund, bland annat för att få ner antalet grundstötningar som orsakas av onyktra befälhavare och styrmän.

I dag jobbar 12-13 000 svenskar ombord på fartyg Ungefär 600 fartyg ingår i den svenska handelsflottan även om långt ifrån alla har svensk flagg och längs våra kuster passerar på vissa ställen mer än 50 000 fartyg varje år. Och precis som i andra trafikslag så finns det risker.

I dagens program tar vi ett titt på den tekniska forskning som syftar till att göra fartygen säkrare. Man kan t.ex. undvika att det går hål i skrovet när det blir kollisioner. Om det ändå skulle göra det så skall det ta så lång tid som möjligt innan skeppet sjunker.

Men en stor del av forskningen handlar också om besättningens roll och arbetsätt. Ett stort område handlar om förhindra olyckor förorsakade av att man somnar när man sitter på bryggan och styr fartyget. Nu har forskarna tagit fram ett instrument för att kunna minska den risken.

Medverkar i programmet gör Fredrik Hjorth och Carl Hult forskare vid Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitet i Kalmar. Dessutom Margareta Lützhöft forskningsansvarig på sjöfart och marinteknik på Chalmers i Göteborg Per Hogström, forskare på Chalmers och Jonas Ringsberg, forskningsledare inom Marina strukturer på Chalmers institution för Sjöfart och marin teknik

Reportaget sändes första gången den 4 september 2012.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".