Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Är Speakers´ Corner Europas centrum? Och filosofisk praktik något för icke-troende?
Ons 07 nov 2012 kl 13:45
I vår jakt på den europeiska identiteten beger sig idag författaren Azar Mahloujian till Speakers’ Corner i London för att säga sitt. Därefter hör vi filosofen Jens Cavallin om filosofisk praktik. I förra... veckan hade vi nämligen ett tema om vad som kan hjälpa icke-troende med deras existentiella frågor. Och kanske är svaret just filosofisk praktik?

Förr var London Europas centrum – idag finns föreställningen att alla länder i EU samexisterar. Men gör de verkligen det?

Det kan vi till exempel fråga folket på Atens gator om, tycker Azar Mahloujian.

Filosofisk praktik

Filosofisk praktik kan man utbilda sig i i länder som Tyskland, Österrike och Norge. Där kräver man också, till skillnad från i Sverige, att alla som ska läsa på universitetet först läser en grundkurs i filosofi.

Jens Cavallin är inne på att det kan finnas något att hämta i filosofin för de icke- troende, som ändå söker efter något som liknar en tro.  

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".