Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Kinas president väljs inte riktigt som USA:s Europeiska indentiteten kanske i Lissabon?
Tor 08 nov 2012 kl 13:45
Sociologen Jan-Olof Nilsson ska hjälpa oss att reda ut det kinesiska maktsystemet inför valet i Kina. Och vem är egentlingen den nye presidenten? Vår producent Pernilla Ståhl ska dessutom hjälpa oss i... jakten på den europeiska identiteten. Hon har nämligen hittat den i Portugals huvudstad Lissabon.

Jo, det stundar till val i ännu en stormakt: Kina. Men valet av den kinesiska presidententen skiljer sig markant från hur man väljer den amerikanska.

Jan-Olof Nilsson reder ut det komplicerade kinesiska maktsystemet. Och berättar vem denna nya president egentligen är, och vilka problem han och hans politbyrå ställs inför nu när han ska träda till makten.

Centrum för den stora jordbävningen Europas centrum?

Pernilla Ståhl tycker att Praca de Commercio i Lissabon bäst representerar den europeiska identiteten. Det är platsen där den stora jordbävningen ägde rum år 1755.

Och den är intimt förknippad både med stolt upplysningstradition och kolonial rovdrift.

Länk:
#link=336633#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".