Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kampen om den ekonomiska vetenskapen
Fre 09 nov 2012 kl 12:10
Under hösten har vi sänt en serie i Vetandets Värld som handlat om ekonomi som vetenskap. I programmen riktas hård kritik mot nationalekonomins förmåga att förklara och förutse händelser i vår ekonomi... Ifrågasättandet av ekonomiforskningen har i sin tur har gett upphov till starka reaktioner och det har uppstått en tvärvetenskaplig maildiskussion om nationalekonomins vetenskaplighet i Vetenskapsradions brevlåda.

I den här femte delen i vår serie om ekonomi ska vi därför ha en debatt mellan Alf Hornborg, professor i humanekologi vid Lunds Universitet, och Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi vid Göteborgs Universitet. Alf Hornborg har jämfört dagens nationalekonomer med medeltidens prästerskap, något som Olof Johansson-Stenman reagerat starkt på.

Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala Universitet, kommenterar också diskussionen som uppstått efter programmen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".