Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: René Vázquez Díaz läser Yukio Mishima
Fre 09 nov 2012 kl 13:45
Författaren René Vázquez Díaz läser i veckans radioessä sin japanska kollega Yukio Mishimas roman Sjömannen som föll i onåd hos havet. Vázquez Díaz anser att denna roman kan ge oss ledtrådar till massmördaren... Anders Behring Breiviks agerande och till de allt grövre trakasserier och våldshandlingar som blivit en del av vardagen i skolan.

Yukio Mishima berättar historien om trettonåringen Noburo, en japansk pojke som bor med sin mamma, en bildskön och sofistikerad ung änka som äger en lyxbutik för klädsnobbar.

Chefens gäng

Noburo har hamnat i ett gäng ungdomar som lyder under en översittarpojke kallad Chefen. Och gänget är besatt av död och dödande.

Här på webben kand du dessutom läsa hela René Vázquez Díazs text:

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".