Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Schrödingers katt bor i Klippiga bergen
Mån 12 nov 2012 kl 12:10
Amerikanen David Wineland är en av årets nobelpristagare i fysik. Han har undersökt de allra minsta beståndsdelarna av vår tillvaro, och konstruerat experiment där han kunnat testa kvantmekanikens teoretiska... beskrivningar av hur de beter sig. Vi besöker honom i Boulder, Colorado när årets första snö just fallit och Klippiga bergens toppar ligger lockande vita runt forskningsinstitutet NIST, National Institute of Standards and Technology.

Ett makabert exempel kallar Wineland det, men uttrycker samtidigt sin beundran för österrikaren Erwin Schrödinger. I kvantmekanikens barndom, i början på förra seklet, hittade Schrödinger på ett berömt tankeexperiment för att belysa de mest absurda slutsatserna av den nya teorin. En av de märkligaste konsekvenserna av kvantmekaniken är nämligen att tillvarons minsta beståndsdelar kan befinna sig i något som kallas överlagrade kvanttillstånd. I praktiken innebär det att en atom kan befinna sig på två ställen samtidigt. Eller att en radioaktiv atom kan ha sönderfallit och inte sönderfallit, på en och samma gång.

I sitt tankeexperiment utgår Schrödinger från just  en radioaktiv atom. Han stänger i tankarna in en levande katt i en låda. I lådan finns också den radioaktiva atomen samt en giftampull. Om den radioaktiva atomen sönderfaller kommer den att frigöra gift från ampullen och katten dör. Om atomen inte sönderfaller kommer inget gift ut och då lever katten. Enligt kvantmekanikens lagar skulle katten vara både levande och död - samtidigt. Till dess vi öppnar lådan och ser efter så befinner sig nämligen den radioaktiva atomen i ett överlagrat tillstånd, där den både sönderfallit och inte sönderfallit.

Det här tankeexperimentet är just en tanke. Ingen har förstå kunnat konstatera att en katt samtidigt är levande och död. Men vad David Wineland och hans medarbetare skapat är något som skulle kunna kallas "schrödingers kattungar", mer än sjuttio år efter att Schrödinger tänkte ut sitt experiment. Winelands grupp har visat att enstaka joner, laddade atomer, faktiskt kan befinna sig i två tillstånd samtidigt.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".