Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Bland bilbyggare och varulvar
Mån 12 nov 2012 kl 13:20
Unga bilförare, och framför allt unga män, förknippas med en aggressiv och risktagande körstil. Men de riktiga bilentusiasterna är ofta rädda om sina bilar och kör därför lugnt och försiktigt. Det berättar... genusvetaren Dag Balkmar som har följt bilentusiaster som lägger massor av tid och pengar på att styla och bygga om sina bilar. Och det är inte bara killar som ägnar sig åt det här intresset - Helene Nordbäck jobbar med bilar, älskar bilar och kör gärna sin stylade och ombyggda bil på olika racingbanor runt om i landet. Dessutom handlar det om gamla tiders omfattande varulvstro. Den enda större studie som gjorts i ämnet är Ella Odstedts Varulven i svensk folktradition som gavs ut 1943 och snabbt blev ett standardverk. Nu ges den ut igen och den här gången med flera nyskrivna kapitel av svenska forskare som sätter in boken och varulvstron i ett större sammanhang. Per Norström är en av dem som ligger bakom nyutgivningen och han berättar om varför den svenska varulvstron var så utbredd - och varför den kanske är på väg tillbaka igen… Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".