Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Europeisk höst 2: Pengar
Ons 14 nov 2012 kl 14:03
I veckans program handlar det om pengar - om hur krisen drabbar kulturen men också hur kulturen skildrar krisen.

I den nyutkomna svenska antologin Kris - texter om den europeiska krisen har fyra skribenter från södra Europa bjudits in att skriva om hur den ekonomiska krisen påverkar människor i vardagen. En av de medverkande är den spanske författaren Alberto Olmos, född 1975. Hans essä i boken har rubriken Pengar talar inte och tar sin utgångspunkt från gatan i Madrids fattiga kinakvarteren där han bor. Hur kommer det sig att det finns högvis med böcker om Europas kris ur ett ekonomiskt perspektiv men så få skildringar av hur det berör människor? Ulla Strängberg tog en kaffe i Madrid med Alberto Olmos

"Politiker måste ha en positiv inställning till kulturen även om krisen gör att det inte längre finns lika mycket pengar att satsa", säger Femke LutgerinkFotodok i Utrecht. Attitydförändringen gentemot det holländska kulturlivet började med att Geert Wilders, ledaren för det högerpopulistiska Frihetspartiet, hävdade att konstnärligt arbete bara var en vänsterhobby. Femke Lutgerink tycker att det är lika korkat att vara motståndare till kultur som att vara emot fotboll, den sport som genomsyrar hela det holländska samhället. Fredrik Wadström har mött henne i Utrecht.

I Bryssel var det i helgen en stor kulturkonferens där lobbyorganisationen Culture Action Europe kallat in alla sina medlemmar till en öppen konferens om kulturens roll i det krisande Europa. Nästan 200 deltagare från 20 länder deltog, från Sverige bland annat Riksteatern. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin var där för att höra vad kulturens lösningar på lagom allmänt.

Under rubriken In case of emergency – break glass visades 11 grekiska filmer på den internationella konstvideofestivalen Art Screen i Örebro nu i oktober. Urvalet var gjort av konstnärerna Gioula Papadopoulou och Giorgos Dimitrakopoulos som sedan åtta år tillbaka driver sin egen konstvidefestivall  - Fest Miden - i Kalamata i södra Grekland. Fest Miden är ett lågbudget projekt, det bygger främst på deras ideella arbete och finansieras med lite hjälp av Kalamatas kommun och av privata donatorer. Det har fungerat bra tills nu, men inför nästa år det kärvt. Marie Liljedahl mötte Gioula Papadopoulou och Giorgos Dimitrakopoulos under deras Sverigebesök.

Programledare: fredrik Wadström
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".