Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Självbiografier ger störst rubriker
Mån 12 nov 2012 kl 13:45
Självbiografiskt berättande ska det handla om idag. Journalisten Sonja Schwarzenberger inleder med att reflektera över hur svårt det kan vara att berätta om sin mamma, något Schwarzenberger själv kan vittna... om. Därefter hör vi författaren Helena Granström om vår tids jakt på autencitet. Detta i en litteratur som säger sig överge verkligheten för fiktionen. Samtidigt är det de verklighetsbaserade böckerna som numera ofta får störst uppmärksamhet i medierna.

I våras publicerade Sonja Schwarzenberger antologin ”Mor, mamma, morsan”, i vilken tretton svenska författare berättade om sina mödrar. 

Välkänd amerikansk serie

Och det är efter att nu ha läst Alison Bechdels serieroman ”Are You My Mother?”, som hon diskuterar problemen med att berätta om sin mamma.

Slår tillbaka

Helena Granström anser sedan att ambitionen att överge fiktionen för verkligheten kan slå tillbaka.

Detta eftersom verklighetsbaserade böcker idag skapar rubriker i en medial offentlighet som bara urholkar känslan av att det som böckerna handlar om, har hänt på riktigt.

Enbart genom att framhärda i att vara litteratur kan litteraturen erbjuda en motkraft till den teknologiska och mediala dramaturgi som i allt högre grad dominerar vår varseblivning: en fiktion som inte syftar till att ersätta verkligheten, utan till att berika den.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(11 min)
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".