Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Självbiografier ger störst rubriker
Mån 12 nov 2012 kl 13:45
Självbiografiskt berättande ska det handla om idag. Journalisten Sonja Schwarzenberger inleder med att reflektera över hur svårt det kan vara att berätta om sin mamma, något Schwarzenberger själv kan vittna... om. Därefter hör vi författaren Helena Granström om vår tids jakt på autencitet. Detta i en litteratur som säger sig överge verkligheten för fiktionen. Samtidigt är det de verklighetsbaserade böckerna som numera ofta får störst uppmärksamhet i medierna.

I våras publicerade Sonja Schwarzenberger antologin ”Mor, mamma, morsan”, i vilken tretton svenska författare berättade om sina mödrar. 

Välkänd amerikansk serie

Och det är efter att nu ha läst Alison Bechdels serieroman ”Are You My Mother?”, som hon diskuterar problemen med att berätta om sin mamma.

Slår tillbaka

Helena Granström anser sedan att ambitionen att överge fiktionen för verkligheten kan slå tillbaka.

Detta eftersom verklighetsbaserade böcker idag skapar rubriker i en medial offentlighet som bara urholkar känslan av att det som böckerna handlar om, har hänt på riktigt.

Enbart genom att framhärda i att vara litteratur kan litteraturen erbjuda en motkraft till den teknologiska och mediala dramaturgi som i allt högre grad dominerar vår varseblivning: en fiktion som inte syftar till att ersätta verkligheten, utan till att berika den.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".