Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Med tjockolja i tankarna
Ons 14 nov 2012 kl 12:10
Medan bränslen och fordon blivit allt renare på våra vägar har utvecklingen inom sjöfarten gått mycket långsamt. Båttransporterna har ökat kraftigt de senaste åren och utsläppen från den smutsiga tjockoljan,... som de flesta fartyg drivs med, har blivit ett växande miljöproblem. Fartygsavgaserna innehåller svaveldioxid, kväveoxider och partiklar som är skadliga för både människor och natur. Nu ökar miljökraven på sjöfarten i flera delar av världen.

År 2015 införs kraftigt skärpta regler för svavel i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, som innebär att fartygen måste välja renare bränslen eller installera ny reningsteknik. Samtidigt visar forskning att det skulle gå att minska sjöfartens bränsleanvändning med upp emot 75 procent genom att energieffektivisera transporterna.

I Vetandets värd träffar vi forskarna Karin Andersson och Erik Fridell, som båda är professorer i marin miljöteknik vid Chalmers, och som bland annat berättar hur sjöfarten ska klara de nya miljökraven i framtiden. Vi hör också doktoranden Hannes Johnson som studerar hur fartygstransporter kan bli mer energieffektiva.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".