Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
Prisat språk
Tis 13 nov 2012 kl 13:20
I veckans program möter ni årets tre mottagare av Sveriges Radios årliga språkpris. De är: Michael Ragnarsson, P4 Jämtland - "en begriplighetens mästare, som med ordglädje, variation och "glimten i örat"... levandegör dagens händelser". Jenny Berntson Djurvall, Naturmorgon i P1 - "en naturbegåvning, som med sitt rika bildspråk får lyssnaren att se morgondiset och förstå arternas samspel". Lasse Willén, Naturmorgon i P1 - "en fängslande folkbildare, som med poetiskt jordnära språk och total närvaro i ögonblicket tar oss till savann och våtmarker". Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor. Veckans frågor: -mera om gubbar och gummor i sportspråket -ett 'digitalt betraktelsesätt' -digital och analog, i betydelsen ’modern och omodern’ - ’lokation’ - finns ordet i svenskan? -’att färda’ för att färdigställa - gammalt eller nytt? -’förlångsamning’ - kan man säga så? -skillnaden mellan ’avundsjuka’ och ’svartsjuka’ som inte alltid förstås av unga talare - måla, rita, teckna - ibland försvinner distinktionen hos unga
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Språket
Kung = kön eller kvinna? Mån 11 dec kl 14:03(24 min)

En lyssnare undrar varifrån ordet kung kommer, och Henrik Rosenkvist ger oss en historisk exposé.

Allt fler unga identifierar sig som gamers, eller gejmers? Hur påverkas allmänspråket av gamingkulturen?

Datorer har fått större betydelse i våra liv. Röststyrning och automatiska översättningstjänster är idag självklarheter. Men hur fungerar den nya tekniken och vad har den för inverkan på språket?

Hur pratade man på 40-talet? Mån 20 nov kl 14:03(24 min)

En lyssnare har reagerat på två uttryck i SVT-serien ”Vår tid är nu” som han inte tror härstammar från 40-talet, och Henrik Rosenkvist förklarar att det är fler än så – och varför.

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".