Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Radiokören sjunger Mozarts c-mollmässa
Tor 15 nov 2012 kl 19:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
19:30: Konsert med Radiokören och Gävle symfoniorkester Solist: Elin Rombo, sopran. Dirigent: Peter Dijkstra. 1. Sven-David Sandström: Three poems by Prince Claus. 2. Johannes Brahms: Nänie (Friedrich... von Schiller). 3. Wolfgang Amadeus Mozart: Mässa nr 18 c-moll. Från fredagens konsert i Gävle konserthus. Sänds även på söndag 18/11 kl 21.30. Mozart beslutade sig för att komponera en stor mässa i c-moll för att blidka sin far, som inte var särskilt nöjd med sonens beslut att gifta sig med Constanze 1782. Tanken var att mässan skulle framföras i samband med det unga parets första besök i Salzburg; att skapa en fin mässa skulle kunna få fadern på bättre humör, tycks tonsättaren ha resonerat. Men Mozart hann inte komponera en hel mässa för detta tillfälle - han hade fullt upp med "riktigt" jobb - och den musik som framfördes i kyrkan i Salzburg 1783 är höljd i mysterium. Förmodligen använde Mozart sig av partier från sina gamla mässor för att fylla i luckorna. Hur som helst har c-mollmässans ofullständiga karaktär, tillsammans med faktumet att det rekviem som Mozart komponerade flera år senare kastar en tung skugga över hans övriga kyrkomusik, gjort att det fått en ganska speciell status i Mozartkatalogen. Relativt okänt för den stora allmänheten, men djupt älskat av alla som hört det. I denna konsert framför Radiokören c-mollmässan, tillsammans med två andra verk från två andra århundraden. Dels Johannes Brahms tonsättning av Schillers Nänie, dels svenske Sven-David Sandströms Three poems by Prince Claus. Gävle symfoniorkester spelar, Radiokörens chefsdirigent Peter Dijkstra håller i dirigentpinnen och som solist hör vi ingen mindre än sopranen Elin Rombo.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.32
  Damkör Ur Radiokören, Gävle Symfoniorkester, Dirigent Peter Dijkstra - Three Poems By Prince Claus
  Kompositör: Sven David Sandström
 • 19.49
  Radiokören, Gävle Symfoniorkester, Dirigent Peter Dijkstra - Nänie
  Kompositör: Johannes Brahms
 • 20.03
  Elin Rombo Sopran, Josefin Andersson Alt, Mikael Stenbaek Tenor, Lars Johansson Brissman Bas, Radiokören, Gävle Symfoniorkester, Dirigent Peter Dijkstra - Mässa Nr 18 C-Moll
  Kompositör: WOLFGANG AMADEUS MOZART
 • 20.58
  Elly Ameling Sopran, Engelska Kammarorkestern, Dirigent Benjamin Britten - Exsultate Jubilate
  Kompositör: WOLFGANG AMADEUS MOZART
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Konsert: Martha Tilston + Folks of Bengal Tis 14 nov kl 19:03(87 min)

Lyssna på brittiska ballader med inspiration från sextiotalets folkmusik och sedan folkmusik från Bengalen i två konserter från sommarens Urkultfestival.

Upptäck avsnitt från programmet P2 Live

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".