Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
När vargen kom till Riala
Sön 17 apr 2011 kl 22:05
Möt två personer som tänker helt olika kring att bo mitt i ett vargrevir. Och möt vargfamiljen som kämpar för sin överlevnad. Vem ska anpassa sig till vem? Frågan ställs på sin spets i Sveriges minsta... vargrevir, Rialareviret, söder om Norrälje.

Sommaren 2009 dyker en ensam varghane upp här. Han kommer från Hälsingland, är drygt ett år och bär på värdefulla gener. Han är avkomma till en hane som vandrat in till Sverige från Finland och Ryssland. Det har bara hänt en gång tidigare att den inavlade svenska vargstammen tillförts nytt blod.

När hösten kommer får han sällskap av en vargtik. Paret håller ihop och när vintern kommer börjar tiken att löpa. Hon blir dräktig och i slutet av april föder hon 4 friska valpar. Därmed har Stockholms län fått sin första kull vargvalpar på 180 år. Och Patrick Nilsson och Jeanette Setterberg som bor på varsitt håll i Riala har fått sex vargar i sin närhet.

– Vi vill inte ha dem, då ska vi inte behöva lida för dom, säger Patrick Nilsson som är jägare, född och uppvuxen i Riala. Han bor mitt vargarnas revir och runt huset han bor i tillsammans med sin familj går ett iögonfallande staket. En gärdesgård med en eltråd överst.

Ett par kilometer, i ett rött trähus på en liten höjd bor Jeanette Setterberg.
– Jag tycker det är spännande. Vi har ju fått många rovdjur inte bara varg utan också lo, säger hon. Jeanette är en hängiven djurperson säger hon och har både vallhundar och får på sin gård. Trots det har hon inget emot vargarna.

Hör Patrick och Jeanette berätta hur deras liv påverkas av vargarna och hör historien om en vargfamilj.

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.05
  BRUCE SPRINGSTEEN - BORN TO RUN
  Album: BORN TO RUN
  Kompositör: BRUCE SPRINGSTEEN
  Bolag: COLUMBIA
 • 22.12
  FATBOY - LAST TRAIN HOME
  Album: OVERDRIVE
  Kompositör: HANNU KIVIAHO, THOMAS PAREIGIS, KIM RICHEY
  Bolag: CATCHY TUNES
 • 22.20
  TOM PETTY, JEFF LYNNE - INTO THE GREAT WIDE OPEN
  Album: INTO THE GREAT WIDE OPEN
  Kompositör: JEFF LYNNE, TOM PETTY
  Bolag: MCA RECORDS
 • 22.28
  NICLAS FRISK, TITIYO JAH - CATCH 22
  Album: CATCH 22
  Kompositör: NICLAS FRISK
  Bolag: EMI
 • 22.36
  GUNS 'N' ROSES - KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR
  Album: KNOCKIN' ON HEAVEN'S DOOR
  Kompositör: BOB DYLAN
  Bolag: GEFFEN
 • 22.43
  DIANE BIRCH - MIRROR MIRROR
  Album: BIBLE BELT
  Kompositör: DIANE BIRCH
  Bolag: S-CURVE RECORDS
 • 22.51
  BJÖRN J:SON LINDH, JANNE SCHAFFER, STEFAN BROLUND, PER LINDVALL, SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER (STOCKHOLM) - SING LOUDER LITTLE RIVER
  Album: WET WINGS
  Kompositör: BJÖRN J:SON LINDH
  Bolag: SONET
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Mr. Vattenpolo Lör 11 nov kl 23:07(39 min)

I Ängelholm är Berne Andersson känd som Mr Vattenpolo. Eldsjälen som lever och andas vattenpolo, bredvid sitt industrijobb. Det här är en berättelse om märkliga mössor, kärlek och att trampa vatten.

Polisen som rånade en bank Lör 04 nov kl 23:07(37 min)

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in.

Kvinnan med kistan i bilen Lör 28 okt kl 23:07(53 min)

En tidig morgon i juli satte sig Anna Ström i sin minibuss. I bakluckan låg en kista draperad med blåvitts fana och ur bilstereon hördes sportreferat. I kistan låg hennes son. Resan hem hade börjat.

Jag vill leva innan jag dör Lör 14 okt kl 23:07(39 min)

Biltokige David Persson från Mjällby lever med obotlig cancer. Men istället för att invänta döden bestämmer sig David för att försöka uppfylla sitt livs dröm. Att köra bilracet Gumball 3000.

CP-resan Lör 07 okt kl 23:07(36 min)

Ida Berg ska åka på tågluff med Dallarn. Han är rosa och hennes omvända rollator. Ida är CP-skadad och går lite som en pingvin, säger hon själv. Vad kommer hon att möta därute? Häng med på CP-resan.

Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".