Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
Tapetpojken
Sön 22 maj 2011 kl 22:05
Lars Damberg var sju när han hittade en tapetrulle uppe på en hylla. Han började rita en stad på baksidan. 20 år och flera hundra meter rulle senare, ritar han fortfarande.

– Staden som jag ritar på rullarna är som en del av mig. Jag placerar mig alltid någonstans där. Jag tänker mig in att jag lever i den här stan och kan dagdrömma om att jag åker runt där i min bil. Ibland åker jag även utanför rullen.

Med blyerts har Lasse ritat staden Minsta, som har ungefär 44 miljoner invånare. Rullar man ut hans rullar växer staden fram som en slags kartbild, med vägar, massor av bilar, hus, affärer, restauranger och allt annat som hör en stad till. På vissa hus har han skrivit ut vilka som bor och hur mycket de tjänar.
– Jag själv är VD för Kapp Ahl och har en väldigt stor inkomst. Mitt hus kostar 750 miljoner och jag tjänar 135 miljarder. Sen har vi en tjej här, hon är rikast i Minsta. Monika Karlsson tjänar 90 miljoner per dag. Hon är sekreterare på Nordbanken, berättar Lasse.

Efter många år då Lars inte hittat sin plats i skolan fick han så småningom diagnosen Aspergers Syndrom, en slags autism utan begåvningshandikapp. Många bitar föll äntligen på plats och han kunde hoppa av särskolan. Däremot gör Aspergers Lars extra känslig för stress, förändringar och många okända människor. Då får han lätt ångest. Men Aspergers förklarade också hans enorma intresse för att rita på sin tapetstad, och har gett honom ett ovanligt sinne för detaljer.

Lars har även ett annat stort intresse, att spela teater. I P4 Dokumentär får vi också följa med i spänningen och förberedelserna inför att kronprinsessan Victoria och prins Daniel gästar Musikteatern Freja i Jönköping, som Lars är med i. Och jobbet, på Willys mataffär, kommer han sinne för ordning och detaljer väl till pass. Hans favoritställe är barnmatshyllan där han lyckas hålla ordning på alla små burkar.
– Lars är dubbelt så effektiv som vi andra, berättar hans kollega Eva Bergström.

Det mesta rullar på i Lasses liv just nu, och från en sjuårings ritande på tapetrullar hemma i barnrummet, går färden snart vidare till Kulturhuset i Stockholm.
- Det blir 2012. Då får jag stora salen så att jag kan rulla ut hela min längsta rulle. För mig ska det bli jättespännande. Jag har aldrig sett den utrullad innan.

Programmet är gjort av Alexandra Svedberg.

Lars Dambergs hemsida:
www.minsta.se

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
P4 Dokumentär
Sön 18 jun kl 22:05(37 min)
P4 Dokumentär
Tor 15 jun kl 06:01(15 min)
P4 Dokumentär
Ons 14 jun kl 06:00(25 min)
P4 Dokumentär
Tis 13 jun kl 06:00(21 min)
P4 Dokumentär
Mån 12 jun kl 06:01(24 min)
Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".